Avto
24 ogledov

Kaj bo leta 2014 znal najvarnejši avto?

Volvo Volvo
Novi volvo XC90, ki na trg prihaja prihodnje leto in naj bi bil najvarnejši avtomobil na svetu, bo velik korak k zastavljenemu cilju Volva – število smrtnih žrtev in poškodb do leta 2020 zmanjšati do ničle.

Pri Volvu so razkrili varnostne in podporne funkcije prihajajočega modela XC90.

"Predstavljamo prvo vozilo s samodejno vožnjo, ki se izogiba nesrečam in naredi vožnjo udobnejšo," pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri podjetju Volvo Car Group.

Sistemi v XC90 bodo:

Zaznavanje pešcev v temi. Prva tehnologija na svetu, ki naredi tehnologijo zaznavanja in samodejnega zaviranja učinkovitejšo tudi med vožnjo v temi. Tehnologija vključuje zaznavanje in samodejno zaviranje za druga vozila, pešce in kolesarje.

Zaznavanje roba cestišča in ovir s pomočjo pri upravljanju. Sistem, ki zazna, ali bo vozilo zapeljalo s ceste, in spravi samodejno spravi nazaj na cestišče. Nadzorovanje, kje je rob cestišča, je na svetu prvo. To pomeni, da tehnologija deluje tudi, če je cesta brez stranskih oznak.

Volvo XC90 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prilagodljiv tempomat (ACC) s pomočjo pri upravljanju. Tehnologija pomaga, da voznik ostane na pasu in sledi ritmu prometa. Novi sistem samodejno sledi sprednjemu vozilu.

Ublažitev trčenja z živalmi. Prva tehnologija, ki zazna in samodejno zavira pred živalmi tako podnevi kot ponoči. Tehnologija, ki je ustvarjena, da se vozilu pomaga izogniti nesrečam in zmanjšati hitrost do trka, bo predstavljena po prihodu povsem novega XC90 na koncu prihodnjega leta.

V prihodnosti

Volvo razvija za zdaj konceptno tehnologijo, ki omogoča, da vozilo samo najde parkirni prostor in vanj parkira. Tako lahko voznik zapusti vozilo kar pri vhodu v garažno hišo. Združevanje samodejne vožnje z zaznavanjem in samodejnim zaviranjem omogoča, da vozilo varno komunicira z drugimi vozili in pešci v parkirni hiši. Hitrost in zaviranje sta prilagojena za gladko integracijo v parkirno okolje.

Komentarjev 3
  • xyz123 23:48 12.julij 2013.

    ma kakšen volvo:) ko kitajc poseže v volvo je gotof. Jajca kitajska lahko rečem!

  • anze.petkovsek 09:19 11.julij 2013.

    Volvo bo vedno na prvem mestu glede varnosti in tudi zato sam vozim Volvo!res je da človeško napako ne moremo izogniti sami, zato pa so taki sistemi ki nam pomagajo in rešujejo skoraj vsak dan, čeprav ne vemo da ...prikaži več so! enako pri sistemu ESP ki mislim da redko kdaj kdo ve da ta sistem mu je rešil življenje :)

  • Pepe007 08:47 11.julij 2013.

    Mislim, da je konkretno zmanjšanje števila mrtvih možno samo z avtomatizacijo vožnje. Človek zagreši preveč napak pri tako rutinskem opravilu. Vendar bo stvar funkcionirala samo, če bodo vsa vozila taka.