Avto
378 ogledov

Kaj ima gasilec kot obvezno opremo tudi v svojem privatnem avtu

Goreč avto Profimedias
Kako razbiti steklo na avtu, če moramo reševati iz njega osebe? Kaj lahko in česa ne moremo narediti z gasilnim aparatom, ki ga imamo v avtu?

Nedeljska tragedija pri Šentilju na Štajerskem, ko sta v gorečem avtu umrli mladi dekleti, še vedno odmeva. Le hitri reakciji dveh naključno mimovozečih se gre zahvaliti, da ni bilo smrtnih žrtev še več, saj sta zakonca uspela iz gorečega renault megana potegniti ranjena mladeniča na prednjih dveh sedežih. 

"Za punci nisva mogla razbiti oken ... Ogenj se je prehitro razširil," je zapisala pogumna rešiteljica. 

Vsaka tovrstna situacija, na katero naletijo gasilci ali pa naključni mimoidoči, je nekaj posebnega, s svojstvenimi okoliščinami. V primeru te nesreče je očitno prišlo do zelo hitrega razlivanja goriva, zato se je avto tudi hitro spremenil v gorečo baklo, časa za reševanje pa je bilo zato zelo malo. 

Kaj bi moral vsak voznik preventivno vedeti ali narediti, da bi ob podobnih situacijah morda lahko bolje oziroma hitreje pomagal?

Takšne situacije so sicer lahko zelo nevarne tudi za reševalce, najprej je potrebno poskrbeti za lastno varnost.

1. obvezni predmet v avtu: kladivce

Anže Albreht, gasilec iz Logatca in pobudnik zelo uspešne akcije Varnostni pas, Reši življenje, pravi, da ima on sam, pa tudi njegovi kolegi gasilci, v avtomobilih vedno pri roki kladivce s konico, ki je namenjeno hitremu razbijanju stekla.

Isto kladivce ima na drugi strani tudi poseben nož za hitro rezanje varnostnega pasu. Omenjeni izdelek se dobi v številnih nekoliko bolj specializiranih trgovinah, prav tako obstajajo na trgu različna druga večnamenska orodja in tudi noži, ki imajo ročaje oblikovane tako, da je z njimi mogoče razbiti steklo. Takšne konice imajo lahko tudi vsem dobro znani "švicarji". 

"Z roko, komolcem ali drugim delom telesa stekla ni mogoče zdrobiti," opozarja Albreht. Če nimamo namenskega orodja, je potrebno uporabiti neki trd predmet, recimo ključ za rezervna kolesa, ki pa zaradi kitov za popravilo pnevmatik izginjajo iz novodobnih avtomobilov.

Vsekakor pa je treba razbijati stranska okna, saj je prednje laminirano in se ne bo zdrobilo, četudi bo počilo. 

Cena: okoli 15 evrov

2. obvezni predmet v avtu: gasilni aparat

Drug koristen predmet v vsakem avtu je gotovo gasilski aparat. V Sloveniji gasilni aparat v klasičnem osebnem avtu ni obvezen del opreme, tudi sicer pa so takšni majhni aparati iz avtomobilov uporabni le pri najzgodnejših fazah požarja.

Vendar več aparatov na kupu že lahko naredi razliko. V avtu naj bi bil vsaj dvokilogramski gasilni aparat.

Albreht pa opozarja na to, da smo preveč pod vplivom filmov, saj goreč avto v resnici praktično nikoli ne eksplodira oziroma je to kvečjemu posledica drugih nevarnih snovi, ki jih je prevažal.

Eksplodira lahko le, če se rezervoar vmes popolnoma izprazni, zaradi hlapov.

Cena: okoli 25 evrov

PREBERITE ŠE:

andrej.leban@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
  • Peter Uršič 00:15 25.april 2017.

    kaj niso mulci nč krivi. a se jim je treba zmeraj med vikendi nalivat z alkoholom in določeni drogirat pol pa taki sedejo v avte .drugo pa je kriva vzgoja staršev ki jim vse dovolijo pa še avte jim kupjo ...prikaži več tisti ki majo malo več pod palcem .pol pa ni čudno ko vse te dejavnike skupaj damo da je pol tolko pizdarij po državi kot jih je .vsak mulc ima tolko v glavi da bi znal rečt ne pri alkoholu in drogah .zato ne zagovarjaj mulcev

  • Peter Uršič 00:01 25.april 2017.

    ja ljudje dejte si nabavt eno navadno kladivo ali kak ključ pa gasilni aparat .jaz si bom nabavil gasilni aparat v kratkem .naš cmerar in vsa vlada sprejema raznorazne butaste zakone in da prva pomoč ni več veljavna in uporabna ...prikaži večna po petih letih pa še in še butastih zakonov ki jih imamo .da bi se pa uvedlo obvezna oprema za o vozila tudi gasilni aparat tega pa nišče ne napiše kot predlog .

  • srecnii 22:39 24.april 2017.

    Sem prepričan, da so bli vsi mal pijan. Kdaj bo mulariji jasno, da se za volan ne sede pod vplivom alkohola. Če bli pametni bi naročil taksi niti 5 evrov vsakega nebi prišel. To tud tukaj okol ugotavljam, da se ...prikaži več vsak vikend pijana mula*ija nekam zaleti.