Avto
119 ogledov

Kaj je na njem slovenskega?

Porsche macan Porsche
Na avtosalonu v Tokiu in Los Angelesu je Porsche predstavil svoj baby cayenne, poimenovan macan. Vanj je vgrajeno tudi slovensko znanje.

Pri Helli Saturnus za novega Porschejevega malega športnega terenca sicer ne izdelujejo žarometa, so pa poskrbeli za dnevno svetilko.

Boštjan Furlan, direktor programskega centra za razvoj žarometov pri Helli Saturnus, nam je pojasnil, kako se proizvodnja žarometov za luksuzna vozila razlikuje od proizvodnje žarometov za "navadna" ljudska vozila: "Seveda se. Gre za vprašanje uporabe določenih tehnologij žarometov v različnih segmentih vozil, in sicer so v segmentu tako imenovanih ljudskih vozil še vedno prevladujoče tehnologije halogenskih, ksenonskih in v zadnjem času tudi LED- posameznih funkcij, kot sta kratki in dolgi pramen. Proizvajalci prestižnejših avtomobilov se odločajo za adaptivne funkcije žarometov (avtomatsko prilagajanje dolgega pramena in tako naprej) v LED-tehnologiji. Lep primer je v Frankfurtu predstavljen Hellin matrični LED-žaromet v audiju A8."

20 novih projektov

Hellini raziskovalci v Ljubljani so ponosni na številne zadnje proizvode, ki ne svetijo le na prestižnih vozilih znamk, kot sta Lamborghini ali Porsche, temveč tudi denimo na opel insignii in električnem Nissanovem e-NV200, množica avtomobilov pa je opremljena tudi z meglenkami in svetili, ki so razvita prav v Ljubljani.

Furlan dodaja, da so v Helli Saturnus trenutno v fazi obsežnih vlaganj v nove razvojne projekte in kadre ter nove proizvodne tehnologije. "Tako kot celotna skupina Hella se pripravljamo na rast obsega poslovanja. Zaradi zagona novih razvojnih projektov v serijski proizvodnji si v naslednjem letu obetamo do 30-odstotno rast prodaje. V poslovnem letu iz našega razvoja na Helline proizvodne linije po celem svetu prihaja več kot 20 projektov. Med njimi šest žarometov, deset meglenk, tri enofunkcijske svetilke lansiramo prav v naši tovarni. Žal pa o vseh navedenih projektih še ne moremo podrobneje govoriti," zaključuje sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.