Avto
33 ogledov

Kaj je pred 25 leti napovedal Mercedes in kaj se je uresničilo?

Mercedes-Benz F 100
1/10
Mercedes_Benz
Mercedes-Benz je pred 25 leti predstavil svojo raziskovalno vozilo F100. Že takrat so Nemci napovedali prihod nekaterih tehničnih rešitev, brez katerih si danes serijskih vozil ne predstavljamo, nekatere od teh tehnologij, pa tudi že izpodrivajo nove.

F100 je raziskovalno vozilo, ki je povezalo oblikovalce in inženirje, da svoje zadnje dosežke predstavijo skupaj v enem vozilu.

Mercedes-Benz ima dolgo zgodovino predstavitev pionirskih in vizionarskih tehnologij. Ne nazadnje je prav Carl Benz patentiral prvi avtomobil leta 1886.

In kaj je Mercedes napovedal pred 25 leti? F 100 je predstavil glasovno upravljanje telefona v vozilu, tempomat, ki ohranja varnostno razdaljo, ksenonske žaromete in kartico za zagon vozila. Ti sistemi so danes del našega vsakdana. Pred četrt stoletja se je to slišalo kot znanstvena fantastika.

Že pred 25 leti je prepoznal vozila v mrtvem kotu

Konceptno vozilo F 100 je bilo preko glasovnega upravljanje mogoče upravljati z mobilnim telefonom, ki je bil del vozila. Pomembne informacije je vozilo prikazovalo preko osrednjega zaslona za volanskim obročem. Na zaslonu je bilo mogoče spremljati tudi situacijo za vozilom preko kamere za vzvratno vožnjo. Postavil je tudi precej futuristične tehnologije za tisti čas – radarski tempomat z možnostjo reguliranja varnostne razdalje, asistenco za ohranjanje smeri in celo sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu – Blind Spot Assyst. Celo nadzor tlaka v pnevmatikah je bil prvič predstavljen v tem modelu. Te tehnologije so danes na voljo v vseh vozilih Mercedes-Benz in so del našega vsakdana.

F 100 je poleg asistenčnih sistemov in povezljivosti ponudil tudi elektronski ključ, električno nastavljive sedeže in volan, mobilni faks in vgrajen osebni računalnik, ki se je napajal preko solarnih celic na strehi. Za namen raziskovanja so prvič predstavili novo tehnologijo žarometov. Kompaktne luči so za svojo svetilnost uporabljale plin. Danes to tehnologijo poznamo pod imenom ksenonski žarometi. Raziskovalno vozilo je predstavilo še eno tehnologijo, ki jo je Mercedes-Benz udejanil v serijskem avtomobilu. Dvojno dno avtomobila v kombinaciji s prednjim pogonom. F 100 je prvo vozilo Mercedes-Benz s pogonom na prednji kolesni par.

Komentarjev 1
  • Miha Nemec 10:14 23.januar 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=yzApEQsTzI8https://www.youtube.com/watch?v=relQZqunfyo