Avto
819 ogledov

Kaj je res in kaj ni o žametnem audiju Stojanoviča

Audi S5
1/7
Andrej Ferlež/Grafični studio Drejc d.o.o.
Pa kako se to sploh pere? Kako obstojno je? Kakšna je cena? Te dni je v žamet oblečeni avto slovenskega nogometaša Petra Stojanoviča predmet številnih pogovorov ne le v Sloveniji, temveč tudi širše v regiji. Po odgovore na vprašanja smo šli k mojstru, ki je audija A5 odel v tako izstopajočo obleko.

"Kako se pa ta reč pere?"

"A to je zato, da je avto znotraj bolj topel?"

"Ga je potrebno pri čiščenju sesati?"

"Uf, to je pa kar koristno za piknik v naravi ali še kaj drugega ..."

"Zakon, v to bom svojo frezo oblekel."

"Dober avtek!"

"Meni izgleda vrhunsko!"

Veliko komentarjev na spletnih omrežjih je sprožil audi S5 slovenskega reprezentančnega nogometaša Petra Stojanoviča, ko se je z njim pojavil pred vrati Maksimirja v Zagrebu.

V dlačice oblečeni avti niso nič novega. Pa ne govorimo o znamenitem kombiju iz filma Butec in butec, temveč o posebnih folijah, ki na dotik delujejo kot žamet in so sploh prava paša za oči. Karkoli si že mislite o takšni opravi, avto je z njo zelo opazen.

Ponavadi sicer takšno ekstravaganco vidimo predvsem na kakšnih avtih, namenjenih prvenstveno za tuning srečanja, ali pa na ultrabogataških kočijah ameriških reperjev in zalivskih princev. A takšna preobleka je mogoča tudi na povsem običajnih avtomobilih.

Audi je preobrazbo doživel pred slabima dvema mesecema v mariborski mojstrski delavnici Andreja Ferleža, zato smo se nanj obrnili z nekaj vprašanji. 

Ferlež za začetek poudarja, da je cena okoli 10.000 evrov, kolikor naj bi jo zahtevala folija z žametnim efektom, močno pretirana. Kot pravi, je audija preoblekel za dobro četrtino izpostavljene cene.

Se ga čisti s sesalcem?

Na vprašanje o obstojnosti in ali se je potrebno zunanjosti avta lotiti s sesalcem, če ga želimo očistiti, pa je Ferlež jasen - ni nobene posebne razlike s klasično zunanjostjo, tudi "žametni" avto se lahko pere v klasični avtopralnici ali pa celo pod pritiskom. 

"V takšnem zimskem vremenu je res malce bolj občutljiv, saj se umazanija bolj vidi, sicer pa je prevleka zelo odporna na mraz in ima tri leta garancije," pravi Ferlež. 

Po petih letih avto še vedno kot nov

V njegovi delavnici potekajo tudi bolj klasične preobrazbe s pomočjo folij. Te so najrazličnejših barv, v mat izvedbah in z vzorci, z njimi je mogoče odeti avtomobile ali motorje. Strank je vse več, saj folije ne le spremenijo videz avta in ga naredijo drugačnega, temveč marsikdo po njej poseže tudi zaradi zaščite laka. "Po petih letih, ko želi prodati avto, zgolj odstrani folijo in spodaj je avto čisto nov."

Klasična preobrazba s folijo stane okoli 1.500 evrov, obstojna pa je tudi do 10 let, a je zelo pomembna kvaliteta folije in seveda tudi njenega nanašanja, saj se tesno prilega površini. Pri odstranjevanju ni po zagotovilih Ferleža nobenih težav in posledic.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Martin Jakopec 09:58 25.januar 2016.

    Če ma žogobrc preveč denarja, naj ga da Karitasu.

  • Vesna Dolšak 23:49 16.januar 2016.

    Vsake oči imajo svojega malarja. Meni ni všeč.

  • AnzeSmolej 21:58 13.januar 2016.

    Verjetno noben ni opazil tipa na prvi sliki ki jasno pove kaj si misli o avtu ;) hahhaahha