Avto
2563 ogledov

Kaj narediti, če med nameščanjem strgamo vinjeto?

Menjava vinjete Gregor Prebil
Kako pravilno nalepiti vinjeto na vetrobransko steklo vozila? Preberite nekaj nasvetov.

S 1. decembrom se je začela prodaja novih, opečnato oranžnih vinjet. Pri Darsu so pripravili nekaj nasvetov, kako pravilno nalepiti vinjeto. Svetujejo, da se vinjeto nalepi pri temperaturi nad pet stopinj Celzija. Pri nižjih temperaturah pa priporočajo, da se pred lepljenjem vinjete vklopi gretje in se ga usmeri na vetrobransko steklo. 

Na hrbtni stranin vinjet so navodila za uporabo. Svetujejo, da se pred namestitvijo stara vinjeta odstrani, saj tako izboljšave pogled na cesto. Pri nameščanju vinjete se ne sme uporabljati dodatnih ali posebnih folij, priseskov, lepilnih trakov in podobnega. V primeru njihove uporabe vinjeta ni več dokaz o pravilno plačani cestnini, kar pomeni, da je neveljavna, uporabnik avtoceste pa je v prekršku. Vinjeta je veljavna zgolj takrat, ko je pred uporabo cestninske ceste pravilno nameščena na vozilu.

Ne na zatemnjeni del vetrobranskega stekla

Po odstranitvi zaščitne folije je treba vinjeto takoj namestiti na čisto in suho mesto, na notranjem robu vetrobranskega stekla, tako, da je jasno vidna od zunaj (ne sme se je npr. namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno). Vinjeta mora biti nepoškodovana in pritrjena z originalnim lepilom. Vinjete ni dovoljeno nameščati na stranska stekla vozila. 

Na motornih kolesih je treba vinjeto namestiti na raven vidni del motornega kolesa, ki ga ni mogoče odstraniti ali pa je to mogoče le z večjim naporom (npr. rezervoar za gorivo in podobno). Vinjeta mora biti nepoškodovana in pritrjena z originalnim lepilom. Vedno je treba paziti, da se vinjeto nalepi na čisto, gladko in suho podlago (preden vinjeto nalepite, odstranite ostanke prahu, olja in voska).

Preden nalepite vinjeto (izjema so le letne vinjete, ki se ne luknjajo) obvezno preverite, ali je preluknjana na pravi datum, saj lahko v primeru, da ni pravilno preluknjana, le nenalepljeno vinjeto reklamirate pri prodajalcu. Če imate vozilo, ki bi lahko nad simetralo prednje osi presegalo višino 1,3 metra in potrebuje vinjeto 2B, lahko preverite, ali je vaš model objavljen na našem seznamu izmerjenih vozil, ki potrebujejo vinjeto 2B. Ko je vinjeta nalepljena, reklamacija na prodajnem mestu ni več mogoča.

 Kaj, če se vinjeta poškoduje?

Če pred namestitvijo vinjeto poškodujete, jo nalepite nazaj na folijo in zamenjajte na prodajnem mestu – v tem primeru se napis neveljavno še ni pokazal. Neveljavnih vinjet ni mogoče zamenjati.  Če ste vinjeto pomotoma nalepili na zatemnjeno mesto ali pa jo med samim postopkom poškodovali, tako da je npr. zmečkana, ali menite, da ste kupili in namestili napačno vinjeto, je v nobenem primeru ne odstranjujte in pokličite v Cestninski uporabniški center. Tovrstne reklamacije je možno izvesti v tridesetih dneh od nakupa vinjete.

Komentarjev 1
  • Ferluci 22:17 04.december 2016.

    Če si neroden, si pač neroden. Kupiš novo.