Avto
443 ogledov

Kako invalidno osebo varno pripeti v vozilu

Pritrjevanje invalidskega vozička v avtomobilu
1/5
Zveza Sonček
58 voznikov Zveze Sonček in Centra Janeza Levca Ljubljana so v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem osvojili elemente varne vožnje. Invalidno osebo je treba znati pripeti v vozilu, prav tako je pogoj za varno vožnjo pomembno pravilno pritrjevanje invalidskih vozičkov.

Vozniki so se na tečajih seznanili s ključnimi elementi varne vožnje, kot so pravilen sedežni položaj, nastavitev volana, kako ravnati, ko vozilo zanese, vožnja v ovinku na spolzki podlagi, kako pravilno zavirati, se umakniti oviri in rešiti še tako nepričakovano situacijo na cesti.

AMZS inštruktorji varne vožnje pa so še posebej izpostavili tudi pomen pravilnega pritrjevanja invalidskih vozičkov, saj lahko to pomembno vpliva na varno vožnjo.

Kako pripeti invalidski voziček?

Med prevozom mora biti invalidski voz pripet z varnostnimi pasovi, in sicer dva spredaj, dva zadaj. Pasovi za pripenjanje se fiksirajo v posebna talna pritrdišča, ki so montirana tako, da se prilagajajo različnim dimenzijam invalidskega voza. Sam voz je pripet v zato posebej prirejena mesta za pripenjanje ali pa na okvir voza, ki je hkrati tudi njegov najmočnejši del. Uporabnik mora biti na vozu pripet s svojim pasom ali pa se uporabi varnostni pas, ki je v kompletu s pasovi za pripenjanje.

Tečaj varne vožnje | Avtor: AMZS AMZS

Presenečeni, kako hitro lahko zdrsne vozilo

AMZS inštruktor varne vožnje Vojko Safran je tečajnike izjemno pohvalil, še posebej z vidika, da se kot vozniki, ki skrbijo za prevoz oseb, zavedajo svoje odgovornosti in kaj se lahko na cesti zgodi: "Prav vsi so pokazali zelo resen pristop in veliko zanimanje za pridobivanje novih znanj ter izkušenj tako v teoretičnem kot praktičnem delu tečaja. Tako kot večina voznikov, ki pri nas opravi tečaj varne vožnje, so bili tudi ti tečajniki zelo presenečeni nad tem, kako hitro lahko vozilo zdrsne s ceste, kako težko je na mokrem in spolzkem vozišču obvladati vozilo in za koliko se pri zgolj nekaj kilometrov na uro višji hitrosti in na spolzkem cestišču podaljša zavorna pot. Presenetila jih je tudi razlika med pnevmatikami – praksa je pokazala in dokazala, kako pomembna je pri obvladovanju vozila kakovostna pnevmatika z ustreznim profilom."

Drago Nemec, vodja prevozov na Zvezi Sonček pa je povedal: "Udeležba na tečaju varne vožnje je bila za vse nas zelo koristna. Pridobili smo ogromno informacij o varnosti v prometu in o varnosti samega vozila. Zelo lepo sta se prepletala teoretični in praktični del tečaja. Zato sem prepričan, da bomo s pridobljenim znanjem v prihodnje prevoze na Zvezi Sonček lahko opravljali še bolj kakovostno in še bolj varno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.