Avto
59 ogledov

Pisanje sms sporočil: Ko se je invalid vsedel v avto ni bilo več smešno

Invalid Youtube
Šokantna sporočila so tista, ki predramijo ljudi in voznike. Pri Zavodu Vozim, ki je nosilec gibnja »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, z zgodbami ponesrečencev že vrsto let opozarjajo na to, kaj se ti lahko z nezbrano vožnjo zgodi v prometu. S skrito kamero so v posebni ozaveščevalni akciji, skušali opozoriti na nevarnosti uporabe mobilnega telefona.

Pri Zavodu želijo voznike in voznice opozoriti, da je pisanje SMS sporočil med vožnjo smrtno nevarno. V ta namen so na platformi prevoza potnikov v avtomobil skrili kamero in posneli potnike, katere so vpletli v nepričakovano izkušnjo.

Potnikom v vozilu se je kot sopotnik pridružil invalid s tragično osebno zgodbo, ki je posledica prometne nezgode. Po kratki SMS korespondenci s potnikom presenečenja, ki jo je spodbudil profesionalni voznik in predal mobilnik v roke sopotnika, so mladi čez nekaj kilometrov postali del osebne zgodbe, katere namen je mlade v prihodnje odvračati od pisanja sms sporočil med vožnjo.

Pisanje SMS sporočil je enako opitosti

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja, kot kažejo podatki Javne Agencije za varnost prometa RS, vse bolj razširjena. Žal se premalo voznikov zaveda, da je telefoniranje med vožnjo enako, kot če bi imeli v krvi 0,8 promila alkohola (kar je enako kot če bi popili 3 – 5 dcl vina). Med pisanjem SMS sporočila voznik na vozišče gleda kar 4-krat manj časa kot pri normalni vožnji. Govorjenje ali branje oziroma pisanje SMS sporočil ali elektronske pošte voznika povsem okupira, zmanjša se njegova pozornost in podaljša se reakcijski čas, kar pomeni 23-krat večjo možnost za povzročitev prometne nesreče. V Sloveniji na žalost še vedno nimamo podatkov, koliko prometnih nesreč se zgodi zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo.

Najprej smeh, potem ...

Kampanja, katere namen je ozaveščanje o posledicah uporabe telefona med vožnjo, se je na slovenskih avtocestah odvijala v decembru in januarju, brez kakršnekoli promocije ali oglaševanja. Organizatorji so objavili možnost prevoza na posebnem spletnem mestu in nič hudega sluteče potnike s  profesionalnim voznikom popeljali na povsem drugačno vožnjo do dogovorjenega kraja. Voznik je ob začetku vožnje vse potnike obvestil, da bodo na poti pobrali še enega potnika in enega izmed sopotnikov prosil, naj čakajočemu iz njegovega mobilnega telefona pošlje kratko sporočilo - SMS - da se približujejo. Ta je v odgovor nemudoma prejel očitajoč SMS: »Tekstaš, ko voziš?!?!«, kar je v avtu spodbudilo stigmatizirano debato, kdo neki je tretji zatežen potnik. Vsekakor nihče ni slutil, da bodo čez nekaj kilometrov spoznali invalida, predstavnika gibanja »Še vedno vozim - vendar ne hodim«, ki se na podlagi osebne tragične izkušnje zavzema za dvigovanje zavedanja o varnosti v prometu.

Ob prihodu na točko prevzema so vidno presenečeni ugotovili, da je zadnji potnik invalid, mu pomagali v vozilo in nadaljevali pot, na kateri je slednji z udeleženci prevoza delil svojo osebno izkušnjo z nesrečo in posledicami le-te. Po izmenjavi izkušenj in prihodu na cilj sta voznik in invalid Zavoda Vozim potnikom razkrila, da gre za družbeno odgovorno kampanjo, pokazala skrite kamere v vozilu in jih povabila, da običajno plačilo stroška prevoza, v obliki donacije namenijo gibanju »Še vedno vozim – vendar ne hodim« za izvedbo preventivnih delavnic za mladostnike (v primeru, da ne bi želeli donirati, bi bil prevoz v celoti brezplačen, a takšnega primera ni bilo).

 

Komentarjev 8
 • maresem2 10:20 27.januar 2016.

  Seveda... ti si super boy!

 • Avatar olor
  olor 09:36 27.januar 2016.

  Ne vem zakaj si narod ne poslužuje prostoročnega telefoniranja, pa je tako preprosto, pa še protizakonito ni.

 • vzev 09:12 27.januar 2016.

  Telefoniranje ni problem, pisanje SMS-ov je pa nekaj čisto drugega. Težava so samo tisti, ki npr. vzamejo telefon v roke enkrat na leto. Tisti, ki pa to počnemo redno, pa sploh ne vpliva na vožnjo.

Sorodne novice