Avto
630 ogledov

Kako policist ve, ali je glasba v avtu preglasna?

Voznica Anže Petkovšek
V letu 2013 so policisti ugotovili 56 kršitev preglasnega poslušanja glasbe v vozilu, lani pa 33. Globa za tovrstni prekršek je 120 evrov.

Zakona  o pravilih cestnega prometa določa, da voznik med vožnjo ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki mu onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu. A kako policisti vedo, kdaj je poslušanje glasbe v vozilu preglasno?

Na policiji odgovarjajo: "Glede na določbo zakona, ki določa, da je kaznivo, če preglasna glasba onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu, policist ugotavlja prav to. Pomeni, da policist običajno opazuje voznika in če ugotovi nepravilnosti pri udeležencu v cestnem prometu (bodisi, da krši cestno prometne predpise  ali se ne odziva na opozorila drugih udeležencev ali ne reagira na vozilo na nujni vožnji ali kaj podobnega), ugotavlja, ali na to vpliva preglasna zvočna naprava."

Policist lahko odredi izredni tehnični pregled

Policisti ne pregledujejo kakšno ozvočenje ima vozilo, v primeru suma nepravilnosti na vozilu, pa odredijo izredni tehnični pregled, saj imajo za to pooblastilo. Če so na tem pregledu ugotovljene pomanjkljivosti na vozilu, se takšno vozilo izloči iz prometa. Prav tako se na tehničnih pregledih ugotavlja, če so v vozilo vgrajeni nehomologirani deli. Tudi v takih primerih se vozilo lahko izloči iz prometa. Na policiji sicer ne poznajo primera, da bi bilo vozilo izločeno zaradi audio sistema.

Glasna glasba med vožnjo na različne načine vpliva na varno vožnjo, ugotavljajo policisti. Poleg tega, da se presliši vozila na nujni vožnji je zmanjšana zaznava drugih udeležencev v prometu, saj velikokrat druge udeležence zaznamo tudi z sluhom. "Drugi udeleženci nas na naše napake opozarjajo tudi z zvočnimi signali, ki jih v primeru poslušanja glasne glasbe težko slišimo. Ob poslušanju preglasne glasbe se voznik običajno bolj osredotoči na glasbo kot pa na okolico in prometno varnostne razmere na cesti. Večja možnost je, da spregleda pomembno prometni signalizacijo in druga opozorila na cesti," še opozarjajo policisti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • logistika 20:59 28.oktober 2015.

    Malo iz teme: še vedno mi pa ni jasno, kako lahko nepismeni zaščiteni (predvsem z Dolenjske) opravijo teoretični del vozniškega izpita (kdor ga pač opravi).

  • logistika 20:50 28.oktober 2015.

    Marsikdo zaradi preglasne glasbe ne sliši sirene vozila na nujni vožnji in ko ga (prepozno ) zagleda v vzvratnem ogledalu, ko se mu skoraj naslanja na odbijač,...... Ravno to sem včeraj videl. Potem pa se nima kam umaknit, pa še ...prikaži več še 20 sec, da razmisli, kaj naj naredi,...

  • logistika 20:48 28.oktober 2015.

    Tu je seveda izjema. Gluhi vozniki morajo biti še bolj pozorni na dogajanje v okolici. Potem tudi enoroki ne bi smeli voziti koles? (obe roki ves čas na krmilu)