Avto
48 ogledov

Kako varni so kabrioleti?

ADAC crash test ADAC
Ali so novi kabrioleti varni? To so se spraševali pri nemškem auto klubu ADAC, kjer so preizkusili varnost štirih štirisedežnih modelov nižjega srednjega razreda - opel cascada, renault megane CC, peugeot 308 CC in volkswagen golf cabriolet. Razlike v varnosti so velike.

Vprašanje o varnosti si najbolj pogosto postavijo tisti, ki se prvič usedejo v kabriolet.

Pri nemškem auto klubu ADAC so preizkusili varnost in obremenitev ter zaščito potnikov na prednjih in zadnjih sedežih v primeru prevračanja avtomobila z odprto streho. Takrat so obremenitve na telo največje, tveganje za poškodbe pa večje, kot pri vozilih s klasično streho. Prav zato je pomembna ojačitev posameznih komponent vozila, kot tudi delovanje zategovalnikov varnostnih pasov in zračnih blazin. Temu so prilagojeni tudi senzorji, ki zaznajo možnost prevračanja vozila.

Visoka stopnja varnosti za Opel in Renault

Testi so potekali po predpisanem standardu, pri hitrosti 48,3 km/h. Varnost so opredelili z ocenami zelo dobro (0,6 - 1,5), dobro (1,6 - 2,5), zadovoljivo (2,6 - 3,5), zadostno (3,6 - 4,5) in pomanjkljivo (4,6 - 5,5).

Najbolje na testu se je odrezala opel cascada s skupno oceno 1,6. V primeru potnikov spredaj je oplov cabriolet za obremenitev potnikov dobil oceno zadovoljivo, za zaščito pa oceno dobro. V primeru potnikov zadaj je bila ocena tako v kategoriji obremenitev, kot zaščita zelo dobra. Šibka točka cascade je bila deformacija A stebrička v primeru prevračanja.

Drugo mesto po varnosti je pripadlo renault meganu CC. V primeru obremenitve in zaščite potnikov spredaj je prejel oceno dobro, v primeru potnikov zadaj pa zelo dobro. Skupna ocena testiranj je bila 2,1.

Peugeot 308 CC je dobil skupno oceno 2,8. Obremenitev potnikov spredaj je bila ocenjena za pomanjkljivo, zadaj pa za dobro, medtem ,ko je bila ocena za zaščito potnikov spredaj dobro, zadaj pa zelo dobro. Slabšo oceno od konkurentov si je prislužil zaradi slabšega tesnjenja varnostnega pasu na varnostni lutki spredaj.

Najslabše je testiranja prestal VW golf cabrio, ki je prejel skupno oceno 3,6. Zelo dobro oceno je prejel le za zaščito potnikov zadaj, zaščita potnikov spredaj je bila nezadovoljiva. Nezadovoljiva ocena je bila tudi za obremenitev potnikov spredaj, medtem, ko je bila zaščita potnikov zadaj ocenjena kot zadovoljiva. Tudi tu je bil varnosti pas spredaj preveč ohlapen, hkrati je bilo vetrobransko steklo bolj ukrivljeno kot pri konkurenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.