Avto
8 ogledov

Adac si želi ugled povrniti z žensko

Adac Rezters
Nemški avtoklub Adac, ki se je znašel v vrtincu škandala zaradi ponarejanja izidov glasovanja za najljubši avto Nemcev, se je odločil ugled povrniti tudi z menjavo vodilnih v svojih vrstah.

Že pred dvema tednoma je odstopil predsednik avtokluba Peter Meyer, zdaj se poslavlja še njegov drugi mož Karl Obermair.

Novi predsednik Adaca August Markl je v Münchnu pojasnil, da se z Obermairom pogajajo o sporazumnem prenehanju njegovega delovanja v klubu. Njegov položaj naj bi po odhodu zasedla prva ženska na tako visokem položaju v vodstvu kluba, Marion Ebentheuer.

Reforme za zaupanje

Lotiti se nameravajo tudi "velikega reformnega procesa", v katerem bodo preverili vse opravljene preizkuse. Prve rezultate preiskave bodo predstavili maja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še napovedal Markl.

S temi koraki želi Adac po škandalu s ponavljajočimi manipulacijami pri izbiri najljubšega avta Nemcev obnoviti zaupanje svojih več kot 18 milijonov članov.

Adac, ki je največji avtoklub v Evropi, je že pred tedni priznal, da je njihov vodja oddelka za stike z javnostjo Michael Ramstetter prirejal rezultate ankete, na podlagi katere so izbirali najljubši avto leta 2014 v Nemčiji. Nagrado rumeni angel je na podlagi glasovanja bralcev klubske revije Motorwelt, katere urednik je bil Ramstetter, prejel Volkswagnov golf.

Adac je sicer najprej trdil, da so bila prirejena le števila glasovnic – za golf naj bi glasovalo več kot 34.000 ljudi, medtem ko je bilo pravo število 3.400 –, kasneje pa se je izkazalo, da je bil prirejen tudi vrstni red avtomobilov.

Proizvajalci bodo vrnili nagrade

Razburjenje v Nemčiji je postalo toliko večje, ko je vodstvo avto kluba priznalo, da je bilo tudi devet predhodnih izborov predmet enakih manipulacij. Vodstvo sicer zatrjuje, da za prirejanje niso vedeli, vso odgovornost pa pripisujejo Ramsteterju, ki je odstopil s položaja. Proti njemu nameravajo sprožiti ustrezne delovne in civilnopravne postopke.

Porsche, Volkswagen, Daimler in BMW, ki so vsi oglaševali svoja vozila kot dobitnike "rumenega angela", so napovedali, da bodo vrnili nagrade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.