Avto
27 ogledov

Kako vozniku vzeti telefon med vožnjo

telefoniranje med vožnjo Shutterstock
Uporaba telefonov med vožnjo je zelo nevarna, ugotavljajo raziskave. Še posebej nevarno pa je pisanje in branje sporočil, saj voznik takrat ne spremlja ceste. Kaj bi lahko ukrenili, da se to ne bi dogajalo.

Ne le v Sloveniji, tudi drugod po svetu je mobilnik med vožnjo zelo pogosto v rokah voznika, kar povzroči prenekatero nesrečo. Sledi pet BBC-jevih idej, kako bi morda lahko preprečevali ta problem.

1. Pogostejše wi-fi točke ob cestah 

Britanska raziskava meni, da bi točke z zastonjskim dostopom do brezžičnega interneta lahko precej pomagale pri uporabi telefonov med samo vožnjo. Tako bi denimo na parkiriščih ob avtocestah ljudje v miru pregledovali svojo e-pošto in brskali za novicami.

2. Blokiranje signala

Avtomobili bi morali imeti tehnologijo, ki blokira možnost uporabe mobilnika med vožnjo. A kako vedeti, ali telefon uporablja voznik ali sopotnik? Na voljo so sicer že mobilne aplikacije, ki v povezavi z vmesnikom za OBD 2 blokirajo uporabnikov telefon. A uporaba te tehnologije je prostovoljna, uporabnik mora najprej naložiti aplikacijo. 

3. Taktika laganja 

Leta 2012 so v Belgiji pripravili zanimiv preizkus: kandidatom za izpit so se zlagali, da je vlada sprejela zakon, po katerem je uporaba mobilnika za volanom povsem legalna in da je preizkus spretnosti, kako dobro hkrati pišejo SMS in vozijo, celo obvezna naloga na izpitni vožnji. Kandidati so bili pretreseni nad izkušnjo, ko so videli, kako hitro se na poligonu zaletijo v oviro s telefonom v rokah.

4. Prekinitev navade

Še tako ostri zakoni nimajo prav veliko vpliva na ukoreninjeno vedenje voznikov, ugotavljajo strokovnjaki, saj je uporaba mobilnika navada, ki jo je težko prekiniti. Morda bi bilo bolj smiselno izdelovati telefone, ki bi se avtomatično izključili, če bi zaznali gibanje, predlagajo nekateri. A tu smo spet pri vprašanju sopotnikov.

5. Izkušnja iz druge roke 

Pogovor z zdravnikom, ki je že imel opravka s hudo nesrečo, za katero je bil vzrok uporaba mobilnika, utegne pomagati. Šokiranje včasih pomaga pri spremembi navad, menijo nekateri, a drugi poudarjajo, da tovrstna šok terapija deluje na kratek rok in ima morda neželene stranske učinke preveč prestrašenih voznikov.

Pod črto nobeden od zgornjih predlogov ne deluje povsem prepričljivo in je vse še vedno odvisno predvsem od voznika samega. Morda je za začetek najbolje mobilnik pred zagonom ključa preprosto pospraviti v prtljažnik. Čez kakšnih 14 dni bo neuporaba med vožnjo precej bolj samoumevna ...

Komentarjev 7
  • mph 15:48 28.julij 2014.

    Najbolj enostaven način malo več policajev ali redarjev ob cestah po mestih, ki take spremljajo in zapisujejo številke, ob prvi priliki pa jih kdo ustavi ali pošlje položnico na dom, pa se nihče ne spomni, pa bi bilo zelo učinkovito. ...prikaži več Imam že dalj časa bt slušalko v avtu, ampak dosledno ignoriram zvonenje telefona, če ravno ne pričakujem prav kakšen zelo nujen klic. Drugače nobena stvar ni tako nujna, da ne bi mogla počakat. Razumem kakšne zdravnike, policaje,... pa da varno kje ustavijo ... ampak človek ima občutek, da ima 80% populacije neverjetno pomembno vlogo v družbi in da bi kdo umrl, če ne bi takoj dvignili telefona. In se pogovorili o novi šminki, včerajšnjem rezultatu tekme, ... ipd ipd. Po mojih izkušnjah v jutranjih konicah telefonari ne prestano po mojem vsaj 70-80% populacije, od tega 90% žensk.

  • Jndy 10:06 28.julij 2014.

    Prav imaš. Sam pogovor ni nevaren... Zanimivo je, da kadar vidim avto ki vijuga sredi ceste, zavija brez smerokaza, ne upošteva pešcev niti prometnih znakov itd., je v 90% primerov za volanom teletina s telefonom na ušesu. Verjetno je res ...prikaži več zaradi klica v sili, ane? Če res rabiš, da ti nekdo posreduje navodila za vožnjo pa vklopi zvočnik (če je tvoj telefon med pametnejšimi) in ga zatakni za senčnik (ali kam drugam...), pa veselo naprej.

  • vzev 12:07 27.julij 2014.

    Nisem mlad voznik, in tudi nikoli nisem rekel da vse obvladam. Toda ni pa nobene razlike, da dam roke iz naslona ali pa vržem telefon iz roke in primem volan. Sedaj pa mi naj en napiše, da ima vedno obe ...prikaži več roki na volanu, ker je to čista laž. Zakaj pa je dovoljeno jesti med vožnjo? Zakaj je dovoljenje kaditi? Ko bodo enkrat tudi to prepovedali bom pa mogoče prenehal telefonirati. Ker sedaj pa imajo ta zakon samo zaradi denarja.