Avto
48705 ogledov

Dodatna kazen za tiste, ki so pijani za volanom

Vozniška dovoljenja D. J.
Kdor je pred kratkim izgubil vozniško zaradi alkohola, ga lahko še bolj kot zaradi sodnikov glava boli zaradi zdravnikov.

"Zadeve, v katerih je bilo storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje ali je bilo zaseženo motorno vozilo, se obravnavajo prednostno in hitro." To zahteva Zakon o prekrških, ki ureja tudi postopke glede začasne vrnitve odvzetega vozniškega dovoljenja. Kogar policija zasači pijanega za volanom, ima namreč kljub odvzemu oziroma doseženim 18 kazenskim točkam možnost začasne vrnitve vozniškega dovoljenja, če sodišče na podlagi različnih okoliščin oceni, da s tem ne bo ogrožena varnost drugih udeležencev v prometu. Tega pravnega instituta se skuša poslužiti večina tistih, ki jih zasačijo pijane (ali zadrogirane) za volanom. 

Med pogoji, da sodišče ugodi prošnji in s tem marsikomu tudi omogoči nadaljevanje opravljanja poklica ali vsakdanjo mobilnosti ter s tem normalen zaslužek, pa je tudi kontrolni zdravstveni pregled pri pooblaščeni zdravstveni organizaciji (praviloma določeni zdravstveni domovi z oddelki za medicino dela, prometa in športa). 

Lokalna pristojnost ustvarila dolge čakalne dobe

Na začetku leta uveljavljen novi zakon o voznikih je uvedel spremembo, da lahko obdolženec kontrolni pregled opravlja le pri izvajalcu, na območju katerega ima oseba stalno ali začasno prebivališče. Konkretno to pomeni, da mora nekdo iz Vodic na pregled obvezno v eno izmed petih pooblaščenih ustanov v Ljubljani in ne v po kilometrih bližji Kranj. V praksi pa je zaradi pomanjkanja ustreznih ambulant ponekod nastala dolga vrsta. Če so na območju Celja, Raven na Koroškem ali Novega mesta prosilci še vedno obravnavani znotraj 10 dni, je čakalna doba na območju Ljubljane kot enoti z daleč največ "strankami" narasla na kar šest tednov, tako kot tudi v Novi Gorici. 

Uroš Prudič, zasebni prometni svetovalec, pravi, da je v Ljubljani včasih potrebno čakati še dlje, medtem ko je bilo še pred letom dni kontrolni pregled opravljen v le desetih dneh. Tako dolgo čakanje pa zelo vpliva na usode ljudi, je prepričan Prudič in opominja, da so spremembe zakona sicer prinesle pozitivne novosti pri bolj usklajenem delovanju sodišč in drugih organov, a se je sedaj zataknilo pri nemogoči organizaciji v zdravstvu. 

Podobno menijo pri podjetju Justicija, kjer so dodali še pomenljivo opazko: "Ko so zdravniki po stavki dobili višje plače, so se pričeli zelo grdo obnašati do tistih, ki pridejo na pregled. Ker vedo, da nimajo več druge možnosti, kot da opravijo pregled pri njih, so začeli zafrkavati stranke in množično uvajati dodatna testiranja pri specialistih, četudi niso nujno potrebna." 

Ko smo na ministrstvo za zdravje naslovili vprašanja glede tematike, so nas sprva odpravili z besedami, da so kontrolni pregledi pristojnost ministrstva za infrastrukturo. Od tam so nas preusmerili na agencijo za varnost prometa, da je to njihova pristojnost. Od tam pa so nam poslali v odgovor citat zakona, ki odgovornost glede vsega, kar je v zvezi z izvajanjem zdravstvenih pregledov za voznike, jasno nalaga ministrstvu za zdravje. Šele nato smo prejeli odgovore ministrstva za zdravje.

V Ljubljani in Novi Gorici najhuje, napoved pa ...

Na ministrstvu za zdravje priznavajo, da ponekod prihaja do dolgega čakanja, a zatrjujejo, da je bila novost glede lokalne pristojnosti zdravstvenih ustanov nujna, med drugim zato, ker so "vozniki velikokrat po vsej Sloveniji aktivno iskali pooblaščene izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki so bili pri svoji presoji (v okviru sprejetih standardov znotraj stroke) oziroma ugotavljanju telesne in duševne zmožnosti za vožnjo motornega vozila nekoliko manj striktni."

Eden od pooblaščenih izvajalcev je po navedbah ministrstva tako opravil dvakrat več kontrolnih zdravstvenih pregledov, kot jih je bilo mogoče pričakovati glede na velikost področja, ki ga je pokrival. Veliko voznikov, ki se ni strinjalo s prvotnim spričevalom, je tudi opravilo nov pregled drugod in prejelo bolj ugodne izvide, na koncu pa so upravne enote za isto osebo prejele po več zdravniških spričeval, opozarjajo. Na ministrstvu med prednosti, ki jih je uvedla lokalna pristojnost, navajajo olajšanje celostnega postopka znotraj zdravniških služb (relacija osebni zdravnik, pooblaščeni zdravnik izvajalec, adiktolog oziroma psiholog ...). 

Alkotest | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Na ministrstvu priznavajo, da so bile sredi maja letos daljše od deset dni čakalne dobe na območju Kopra (dva tedna), Kranja (do enega meseca) ter Ljubljane in Nove Gorice (do šest tednov). V vmesnem času se je sicer čakalna doba v omenjenih najbolj perečih območjih nekoliko skrajšala, sedaj pa se je, tudi na račun zdravstvenih odsotnosti in dopustov, ponovno vrnila na šest tednov. V obeh območjih izvajalci predvidevajo, da se bo "najkasneje jeseni" čakanje vsaj malo skrajšajo, iščejo pa tudi druge rešitve, zatrjujejo na Štefanovi 5 v Ljubljani, kjer je sedež ministrstva.

Komu se (začasno) odvzame izpit in kako ga dobi nazaj?

Vozniku, ki ima več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali 1,10 grama alkohola na kilogram krvi, se poleg globe izreče tudi 18 kazenskih točk. Enaka sankcija velja tudi za voznike, ki na zahtevo policista odklonijo preizkus ali strokovni pregled ugotavljanja prisotnosti alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi v organizmu. 

Kontrolni zdravstveni pregled mora opraviti oseba, ki ji je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, preden vloži predlog za odložitev izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, oseba, ki ji je bila sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja izvršena in imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja, ki mu je bilo vozniško dovoljenje začasno odvzeto po zakonu, ki ureja prekrške, če vloži predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja pred pravnomočnim zaključkom postopka o prekršku. Tako določa zakon o prekrških.

Tretjina nesreč s smrtnim izidom, ki se zgodijo na slovenskih cestah, je posledica vožnje pod vplivom alkohola! Vsako deseto nesrečo povzroči pijan voznik!

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Ivan Melinc 11:34 02.avgust 2017.

    Jaz sem čakal 5 let v čakalni vrsti za zobozdravstvo zakaj bi še en takšen ki namirno iziva prometne nesreče ne čakal v vrsti še vse premajhne so kazni se veliko vozim po slovenskih cestah in vidim ogromno nestrpnosti voznikov--peljem ...prikaži večm na omejitvenem odseku 50 se pripelje za mano nekdo in mi začne trobiti verjetno da vozim prepočasi --takšen si zasluži takojšen odvzem vozniškega dovoljenja in kazen da si bo zapomnil

  • Žurnalček 01:39 02.avgust 2017.

    Samo ena oz. dve ustanove v Sloveniji bi morali izdajati zdravniška potrdila takšnim pijancem . Ena je v Ljublani na naslovu Devica Marija v Polju , druga pa naj bo na Mariborskem območju , kje imajo pa tam psihiatrično bolnico ,pa ne vem !

  • wolf.ata 22:55 01.avgust 2017.

    na čakalno listo za 5let kot pri zobarju,bomo videli ,če se bo pilo kot sedaj,ko dobijo eni modeli v parih dneh vozniško nazaj,čeprav so morda z svojo vožnjo-pijani ogrožali druge ljudi-otroke,starejše