Avto
161044 ogledov

Kdo ima prednost? Rdeči ali beli avtomobil?

Križišče - Kdo ima prednost?
V križišču mora rdeči avto upoštevati znak STOP, beli, ki želi zaviti levo, pa obrnjen trikotnik.

Na spletnih omrežjih in v hrvaških medijih se krešejo mnenja, kateri izmed avtomobilov ima v videni situaciji prednost. Dva strokovnjaka za promet sta imela različni mnenji. Situacijo so razjasnili pri Javni agenciji za varnost prometa (AVP).

Sodni izvedenec: Prednost ima beli

''Na semaforju velja pravilo srečanja, a tu semaforja ni,'' je dejal hrvaški sodni prometni izvedenec Goran Husinec.

Husinec meni, da mora rdeči avto v tem primeru dati prednost belemu, ki zavija, saj pravilo srečanja v tem primeru ne velja. Vozniku belega avtomobila , ki prihaja do znaka obrnjenega trikotnika, po njegovem mnenju torej pri zavijanju ni treba ustaviti. Ob tem je izpostavil, da v svoji praksi še ni obravnaval nesreče, ki bi se zgodila na ta način.

Križišče - Kdo ima prednost? | Avtor:
Avtošola: Beli ne more imeti prednosti

Po drugi strani pa se z mnenjem niso strinjali v eni izmed zagrebških avtošol, kjer menijo, da ima prednost rdeči avtomobil. Kot so zapisali, se tako znak STOP in znak obrnjenega trikotnika spadata v isto skupino znakov, znakov za izrecne odredbe, ki stojijo na cestah drugotnega pomena.

Voznik vozila, ki zavija v levo, je tako dolžan dopustiti nasproti vozečemu vozilu, da ohrani smer gibanja naravnost ali če zavije desno.

Cestno prometna pravila zahtevajo tudi, da voznik avtomobila pred znakom STOP popolnoma ustavi tudi v primeru, če je cesta, na katero se vključuje, prosta.

AVP: Velja pravilo srečanja

Prednostna razmerja v križišču ureja Zakon o pravilih cestnega prometa. V 58. členu je določeno pravilo srečanja, ki pravi, da mora voznik, ki na križišču zavija levo, pustiti mimo vozila, ki prihajajo z nasprotne smeri in vozijo naravnost ali zavijajo desno in so na istem prednostnem nivoju.

Na Agenciji za varnost prometa odgovarjajo, da ima v primeru na sliki prednost rdeče vozilo. ''Obe vozili sta na istem prednostnem nivoju, zato za njiju velja pravilo srečanja,'' so pojasnili na AVP.

Zakon določa tudi, da se z globo 250 evrov in 3 kazenskimi točkami kaznuje voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 18
  • vanc7 21:09 05.julij 2022.

    Jbg, kam vrnem izpit...

  • Toma 08:35 04.julij 2022.

    Pri nas je podobno križišče s tem da na levi in desni manjkata znaka prednostna cesta. Po pravilih se ustavljam pri znaku prednostna cesta (kot beli). Turist, ki mi pripelje z leve po prednostni, pa ne vidi mojega znaka, ker ...prikaži več vidi le rob in ne oblike. Ker sem mu desni upošteva desno pravilo in me spusti, domačin pa gre.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:03 03.julij 2022.

    Predvidevam, da z razlago tega primera tisti z zdravo šofersko logiko nimajo težav saj vedo, da če ni s prometno signalizacijo določeno, ima vozilo, ki vozi naravnost prednost pred vozilom, ki zavija preko njegove smerne linije! Prednosti med okroglim znakom ...prikaži več stop in trikotnim znakom za nevarnost ni, saj znak stop vozniku predpisuje obveznost ustaviti in se previdno vključiti ali prečkati, znak za nevarnost pa na to opozarja, prednost samo pa določa pravilo srečanja, ki je v prid rdečemu vozilu!