Avto
25 ogledov

KERS v praksi

ferrari hibrid avtosalon ženeva
1/28
Žurnal24 main
Delovanje hibridnega ferrarija 599 HY-KERS, ki uporablja KERS-tehnologijo, prevzeto iz dirkalnika formule 1, si lahko zdaj ogledate tudi s pomočjo videa.

Ferrari 599 HY-KERS je pravi hibridni GT-avtomobil, ki izkorišča kinetično energijo zavornega sistema (KERS), ki smo jo imeli možnost videti na delu preteklo sezono v formuli 1. Ob manjši teži in manjšem izpustu škodljivih plinov tehnologija KERS modelu, kot je ferrari 599 GTB, zagotavlja 73 kW/100 KM več moči. Motor je sicer kombinacija V12-bencinskega agregata in elektromotorja s 73 kW/100 KM moči.

Ferrari 599 Hybrid ima litij-ionske baterije in sistem KERS (Kinetic Energy Recovery System), medtem ko skupna masa za sto kilogramov presega težo navadnega modela 599 GTB.

Prikaz delovanja tehnologije si oglejte v videu zgoraj, fotografije "zelenega" ferrarija, predstavljenega v Ženevi, pa si lahko ogledate s klikom na zavihek galerija zgoraj.

KERS – delovanje
Energija, ki se pri zaviranju spreminja v toploto in se ne izkorišča, se lahko spreminja v električno energijo in se shranjuje v akumulatorju. Druga in preprostejša možnost pa je, da se ta energija shrani v vztrajnik. Ta energija se nato vrne, ko voznik pritisne na gumb in za šest sekund dobi dodatno moč. Podobno je pri avtomobilih igračkah, ki ga potegneš nazaj, pri tem pa dobi pospešek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.