Avto
2169 ogledov

Avto, ki je v Sloveniji spremenil mnenje o Korejcih

Kia ceed
1/18
Gregor Prebil
Februarja leta 2009 je bil Kiin model celo najbolje prodajan avtomobil v Sloveniji. Zdaj so k nam pripeljali že tretjo generacijo modela, ki je tudi korejske avtomobile približal slovenskim kupcem.

Kia z novo generacijo ceeda (gre za popolnoma evropski avto korejske avtomobilske znamke) še krepi prisotnost v evropskem in slovenskem razredu C. Od prve generacije cee’da (do zdaj so v Sloveniji prodali že več kot 11 tisoč cee'dov), ki so ga v Kiini slovaški tovarni začeli proizvajati decembra 2006, je zdaj čas za tretjo generacijo. Pri slovenskem uvozniku so se pohvalili, da ceed po novem ni več zgolj sledilec, ampak nakazuje tudi nove smernice za C avtomobilski razred, pravimo mu tudi golfov razred. Pri tem so svojo tezo pojasnili s „shooting brake“ različico proceed, ki k nam prihaja v začetku prihodnjega leta.

Avto To je avto, ki napoveduje novi kia cee'd

Nova je tudi oblika imena – cee’d je postal ceed – z njim pa utrjuje sloves vozila iz Evropske skupnosti (angl. Community of Europe) z evropskim oblikovanjem (angl. European Design). Ceed namreč pomeni Community of Europe, with European Design.

Kia ceed | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Ustvarili so ga v znamkinem evropskem oblikovalskem središču v Frankfurtu, pod vodstvom Gregoryja Guillauma, vodje evropskega oblikovanja, ter Petra Schreyerja, vodje korporativnega oblikovanja. Je trendovsko nižji, širši in z daljšim zadnjim previsom kot predhodnik, kar pomeni več prostora v prtljažniku. Tudi – kabina je oblikovana bolj po okusih tistih, ki prisegajo na športnost.

Kia Sportage Avto Kia sportage: Izbrati samodejni menjalnik?

Še bolj "tigraste" ravne linije nadomeščajo predhodnikove okrogle robove, prednja maska je evolvirala. „Schreyjerjev nos je nekoliko širši, odprtina za zajem zraka po novem nižja, linearne poteze pa uokvirjajo njegov ‘obraz’. Novi model serijsko prinaša led dnevne luči v novi obliki, ki jih je nasledil od predhodnikovih izvedenk GT in GT-Line, opcijsko pa so na voljo tudi polni led žarometi. Tudi zadnje dnevne luči so v led tehniki. Na voljo je v 5-vratni, kombilimuzinski različici, kmalu prihaja karavan in nato se GT različica in shooting brake (proceed).

Kia ceed | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kia niro EV concept Kia predstavlja Avto Kia predstavila električni SUV, ki prihaja v Slovenijo

Tudi znotraj je dobil številne arhitekturne podrobnosti, ki so jih bili deležni tudi ostali Kiini novejši modeli, kot npr. bolj vodoravno postavljeno armaturno ploščo. Spredaj je več prostora za noge, na zadnji klopi redkokateri tekmec ponuja enako prostora za ramena.

Armaturka je razdeljena na dva dela – zgornjega s ‘plavajočim’ zaslonom na dotik in zabavno-informacijskim sistemom in spodnjega, kjer so stikala za nastavitev avdio sistema, ogrevanja in prezračevanja. Sredinska konzola je rahlo obrnjena proti vozniku. Narejen je na Kiini novi platformi K2, ki je omogočiila, da je v primerjavi s predhodnikom dva centimetra širši (1.8 m) in 2,3 centimetra nižji (1.45 m). Njegova medosna razdalja še naprej ostaja 2.65 metra. Prtljažnik pri kombilimuzini meri 395 litrov (prej 380 litrov).

Kia ceed | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kia stonic Avto Kia stonic: primerjalni test dveh motorjev

Nove tehnologije

‘Plavajoči’ infozabavni sistem je na voljo s 5- ali 7-palčnim zaslonom na dotik, ali 8-palčnim v primeru opremljenosti z navigacijskim sistemom.

Ozvočenje JBL s Clari-Fi tehnologijo obnavljanja kompresiranih glasbenih datotek.

Sistem izbire načina vožnje (Drive Mode Select) lastnikom omogoča, da izberejo vožnjo po svojih željah – od običajne do športne. Z uporabo omenjenega sistema lahko vozniki nastavljajo trdoto volana in značaj motorja.

Kia po dolgih letih s ceedom vrača ogrevanje vetrobranskega stekla (za doplačilo).

Kupcem so na voljo brezžično polnjenje mobilne naprave, gretje vseh sedežev ter hlajenje prednjih. Opcijsko so na voljo tudi polni LED žarometi. Ceedov doplačilni ECO paket ponuja aktivno zračno loputo na maski, ki se zapira in odpira glede na temperaturo motorja, s čimer izboljšuje aerodinamičnost in posledično zmanjšuje porabo goriva. 

Serijski varnostni pripomočki so med drugim: samodejno zasenčenje žarometov (HBA), sistem za opozarjanje na nezbranost voznika (DAW), sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LKA) in opozarjanje na nevarnost naleta (FWC) s pomočjo pri preprečevanju naleta (FCAA). 

Na voljo so tudi aktivni tempomat s sistemom Stop & Go, opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (BSCW), sistem za opozarjanje pri prečnem prometu za vozilom (RCTCW), sistem za pomoč pri parkiranju (SPA), ter zaznava pešcev s heptičnim opozarjanjem na volanu v primeru zaznavanja nevarnosti naleta.
 

Novi ceed je narejen izključno za evropske ceste. Pri Kii pravijo, da novo neodvisno vzmetenje omogoča bolj neposreden občutek na volanu, vozno dinamiko pa so izboljšali z novimi vzmetmi, blažilniki in neposrednejšim servo volanom na zobati letvi.

Kia ceed | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Vstopni motor je 1,4-litrski štirivaljni atmosferski bencinski motor s 74 kilovatov moči (100 KM), sledi pa mu sodobnejša različica Kiinega 1,0-litrskega T-GDi bencinskega motorja s turbopolnilinikom, ki proizvaja 88 kW (120KM). Turbo bencinske barve zastopa tudi 1.4 T-GDi, ki bo nadomešča 1.6 GDI motor. Novi ‘Kappa’ 1.4 T-GDi bencinski motor z močjo 104 kW (140 KM) je kljub manjši prostornini štiri odstotke močnejši od predhodnika. Turbo polnilnik zagotavlja širši razpon navor kot odhajajoči 1,6-litrski motor, kar mu omogoča boljšo odzivnost v različnih voznih pogojih – ob manjših emisijah.

Kia Stinger GT Avto Tu nekaj ni v redu, to ne more biti kia

Novi Ceed je dobil tudi Kiin novi dizelski motor U3. 1,6-litrski CRDi motor, ki proizvaja manj ogljikovega dioksida, trdnih delcev in dušikovega oksida (NOx) v primerjavi s prejšnjimi Kiinimi dizelskimi motorji. Na voljo je v dveh različicah (z močjo 85 kW/115 KM in 100 kW/136 KM).

Kia ceed | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Vsi motorji moč do koles prenašajo preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika, medtem ko sta nova motorja 1.4 T-GDi in 1.6 CRDi na voljo tudi v kombinaciji s Kiinim 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko.

Kia proceed Uau! Avto Kia s proceedom po poti Mercedesa

Na rednem ceniku vstopnica v svet ceeda stane 19.190 evrov (za 1,4-litrski atmosferski bencinski motor), 20.490 evrov za litrski turbo trivaljni motor in 22.690 evrov za šibkejši turbodizelski 1,6-litrski motor. Pri Kii na navedene cene dodajajo redni popust v višini 3.200 evrov. Na ta popust pa še dodatne popuste, tudi v primeru financiranja.

Kia, ki je leta 2009 prodala za zdaj rekordnih, skoraj 2.900 modelov cee'd, za letos načrtuje prodajo okoli 1.200 starih in novih ceedov.

Komentarjev 2
  • Rdečivrag 11:32 27.september 2018.

    Glede na ceno s popustom, popolno serijsko varnostno opremo, 7-letno garancijo in dejstvo, da je ceed postal precej lepši od golfa, bi se lahko počasi tudi golfov razred preimenoval v ceedovega...hahaha