Avto
36 ogledov

Kia prihodnje leto napada z GT

Kia GT
1/4
Kia
Prihodnje leto se lahko veselimo serijskega modela po vzoru kie GT oziroma visoko zmogljivega korejskega kupeja.

Koncept GT je bil predstavljen že leta 2011 v Frankfurtu, očitno pa so pri znamki šele sedaj na točki, ko si lahko končno privoščijo tudi utelešenje teh drznih sanj. A morda ne bodo ravno takšne, kot bi pričakovali pred petimi leti. Razvoj avtomobila že intenzivno poteka.

Da se v ozadju resnično dogajajo veliki načrti, je pred dnevi razpredal sam šef Kie, znameniti dizajner Peter Schreyer. Ob tem je presenetil z namigom, da bo prihodnji GT bržkone štirivratni kupe in ne dvovratnik, kot je bil koncept. "Zdi se mi, da se je percepcija dvovratnih modelov spremenila. Veliko bolj gre vse v smer štitivratnih kupejev in limuzin oziroma limuzin, ki izgledajo kot kupeji. Dvovratni kupeji so nekako v padanju. Lepo je izdelovati dvovratnega kupeja, ampak v čem je smisel, če ni povpraševanja?"

Autocar poroča, da bo GT postavljen prav na vrh Kiine ponudbe in da bo zelo verjetno vanj vgrajen tudi zelo zmogljivi 235-kilovatni štirivaljnik, ki so ga vgradili v dvovratni koncept stinger pred dvema letoma. Motorizacijo naj bi si deloma delil tudi s Hyundaijevo luksuzno znamko Genesis, saj razvoj z GT poteka vzporedno. Pri tem naj bi si GT izposodil najbolj zmogljivo različico motorja iz genesis G70, ki bo zmogel morda celo okoli 320 kW (430 KM). Seveda ne nameravajo pozabiti na evropsko navezanost na dizle.

Kar v tem trenutku še ni potrjeno, je ime nove zmogljive Kiine limuzine, saj ime GT komercialno bržkone ne bi bilo najbolj posrečeno, še posebej ker se tako imenuje že linija bolj športno nastrojenih oprem pri ostalih modelih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Rdečivrag 17:13 08.avgust 2016.

    Jaz pa mislim, da zadeve le niso tako zelo zabetonirane. Že to, kako sramežljivo je Kia nastopala pred desetletjem in več v golfovem razredu in ko suvereno nastopa danes s cee'dom, pove marsikaj. Pa to, da celo Nemci pišejo, da ...prikaži več cee'd izgublja manj na ceni kot golf, je zelo zgovorno. Korejci delujejo po tej plati zelo analitično in preračunljivo, gradijo ugled, šokirajo z najdaljšo garancijo, vlagajo v šport (nogomet in tenis) in vstopajo v vedno višje razrede. Tudi zgodba Sportagea je takšna, prvi je bil prodajno skoraj neopazen, danes je to eden izmed najbolje prodajanih športnih terencev na evropskem trgu. Vsega tega ne gre podcenjevati.

  • samo.jst 23:46 06.avgust 2016.

    Predvidevam, da bo super avto za tržno ceno....vendar z napačno značko. Opekli so se z modelom K9 oz. K900, ki je konkurent Mercedezu S, Audi A8 ali BMW 7... Kljub 30-40% nižji ceni, se kupci raje odločijo za nižji rang ...prikaži več in slabšo opremo, vendar bolj priznano znamko. Ne manjka se recenzij, kjer je iskreno povedano da isti avto z značko Lexus tudi po rahlo višji ceni, bi šel za med...tako pa je prodaja nikakor ne steče.

  • Rdečivrag 08:23 05.avgust 2016.

    Na spletu je cel kup slik z dokončno ali pa skoraj dokončno obliko, kjer zgleda GT še precej bolj dodelan kot na slikah prve študije. Sicer pa je že čas, da še kdo vstopi v premijski razred, kjer nekateri zaradi ...prikaži več okostenelosti ponudbe že dolgo iščemo kakšno alternativo. Če bo GT obdržal še 7-letno garancijo, kot jo imajo manjši modeli, bo to čista revolucija za ta razred, kjer delajo avtomobili res veliko kilometrov.