Avto
510 ogledov

Kje bo možno brezplačno na varnem pred točo ponoči parkirati avto?

garažna hiša Anže Petkovšek
Nekatera nakupovalna središča bodo tudi letos v svojih garažnih hišah ponudila varno zavetje vozilom pred točo in vremenskimi nevšečnostmi. Preverite seznam parkirnih hiš, kjer boste lahko ponoči pustili parkirana vozila. Seznam bomo dopolnjevali.

Prav na pobudo Žurnala24 so lani nekatera večja nakupovalna središča za razliko od mestnih občin, ki temu niso bile naklonjene, brezplačno ponudila parkirna mesta v pokritih garažah parkirnih hiš. Tudi letos bo tako.

Toni Pugelj, direktor Cityparka, kjer se že več let poslužujejo prakse nudenja zaščite vozilom v času vremenskih nevšečnosti tudi ponoči, ko je sicer nakupovalno središče zaprto, je za zurnal24.si dejal, da bodo že danes ponoči, tako kot lani, odprli in ponudili zavetje v njihovi parkirni hiši. Brezplačno parkiranje bo na voljo med 21. uro zvečer in 9. uro zjutraj. V Cityparku v Ljubljani imajo v parkirni hiši na voljo 1800 parkirnih mest, od tega je v treh etažah pokritih skoraj 1500 mest za vozila. "Vozniki in voznice bodo lahko svoje avtomobile varno parkirali tudi v ostalih naših centrih v Citycentru Celje in v Europarku Maribor," pojasnjuje Pugelj.

Pojasnil je, da je bil lanski odziv odličen: "Veseli nas, da smo pred vremenskimi nevšečnostmi pomagali številnim voznikom in voznicam, ki sicer nimajo pokritega parkirnega mesta za svoje avtomobile." Pugelj pravi, da se za takšno gesto odločijo vedno, kadar so napovedana močnejša neurja s točo. Vremensko napoved spremljajo na spletnih straneh Agencije RS za okolje, na katerih so objavljena tovrstna opozorila.

Mercatorjeve garaže odprte, razen v Šiški

Tanja Durin, predstavnica za stike z mediji, je za zurnal24.si dejala, da bodo v času nevarnosti neviht, neurij in toče omogočili brezplačno parkiranje na pokritih parkiriščih in v garažnih hišah Mercator centrov tudi ponoči. Tako bo tudi danes zvečer in ponoči. V naslednjih tednih in mesecih bo v primerih nevarnosti neviht Mercator o možnosti nočnega parkiranja sproti obveščal javnost prek medijev.

Nočno parkiranje bo danes in jutri možno v centrih: Mercator center Šmartinska v Ljubljani,  Mercator hipermarket Domžale, Mercator center Kranj Primskovo, Mercator center Maribor Tabor 1 in Tabor 2 ter Mercator center Maribor Pobrežje, Mercator center Bršljin Novo mesto, Mercator center Celje in Mercator center Velenje, (dopolnjeno) poleg teh pa tudi Supermarket Grosuplje, Hipermarket Postojna, Hipermarket Nova Gorica, Hipermarket Koper, Supermarket Ajdovščina.

V Mercatorju ob tej dobrososedski gesti prosijo vse, ki bodo to možnost izkoristili, da so strpni in solidarni: "Kupce obvestimo o možnosti nočnega parkiranja tudi s plakati v centrih, z obvestilom na njihovi spletni strani in prek medijev."

Durinova nam je pojasnila, da je bil lani odziv na akcijo zelo dober: "V Ljubljani sta bili obe parkiriščih, ki jih je Mercator čez noč odprl kot zatočišče v izjemnih primerih, polni, tako v Šiški kot na Šmartinki. Prav tako so bila vsa tri pokrita parkirišča v Mariboru polna, tako v garaži Mercator centra na Taboru in v parkirni hiši pri Mercator cash&carry ter na Primskovem."

V Velenju je bila garaža že opoldne polna, prav tako v Celju, računajo da se bo dopoldne stanje normaliziralo. Na Dolenjskem je bilo pokrito parkirišče Mercator centra Bršljin polno, podobno tudi v Domžalah, vse pa je dobro potekalo. V Kranju na Pobrežju so vozniki napolnili pokrito parkirišče že podnevi in je zato parkirnega prostora že podnevi primanjkovalo.

Vrata ponoči odpirajo tudi Tuševi centri

Pri trgovcu Tušu so nam pojasnili, da so v času napovedanih hudih vremenskih ujm in toče že v preteklosti občanom ponudili varen in brezplačen parkirni prostor v naših garažnih hišah Planeta Tuš. "Odzivi so bili vedno izjemno pozitivni. Prav zato zavetje jeklenim konjičkom nudimo takoj, ko ob spremljanju vremenskih napovedi presodijo, da bi le-te lahko škodovale ljudem, v takšnih primerih pa vozniki svoja vozila brez skrbi pri njih pustijo tudi vso noč, vse do 7. ure zjutraj, ko center zopet odprejo za obiskovalce."

Zaradi napovedane nevarnosti neurja s točo v Planetih Tuš to noč omogočajo brezplačno parkiranje v garažnih hišah Planetov Tuš Kranj, Maribor, Celje, Koper in Novo mesto, vsem, ki bi to želeli in zato zapornic garažnih hiš po koncu obratovalnega časa ne bodo zaprli vse do 7. ure zjutraj.

grega.prebil@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • Dixon 10:32 14.julij 2016.

    Hvalabogu, da se uporablja parking tudi zvečer. Sploh, glede na to, da nimamo vsi garaž pri blokih...

  • Avatar krojac
    krojac 17:03 13.julij 2016.

    Oddam pokrito parkirno mesto,varno pred točo in vetrom.Cena 100 eur na dan.To je zelo malo,glede na vse kar vam povzroči toča.Ponudbe na: www.varnipredtoco.net.

  • nergač 16:57 13.julij 2016.

    Ne skrbi ti za trgovce. Oni že vedo kako in kaj.