Avto
934 ogledov

Kje v Sloveniji je največ avtomobilov na gospodinjstvo?

promet Saša Despot
Prodaja osebnih vozil v Sloveniji narašča, prav tako pa izdatki za osebno mobilnost. Čeprav je registriranih osebnih avtomobilov največ v ljubljanski regiji, pa v motoriziranosti izstopajo primorske regije. Največ avtomobilov „pri hiši“ imajo sicer v Trzinu.

Slovenci smo v zgornji tretjini držav članic Evropske unije po številu registriranih avtomobilov na 1.000 prebivalcev. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) imamo 517 avtomobilov na 1.000 prebivalcev. Hkrati smo na prvem mestu po izdatkih za osebno mobilnost, ki ji namenimo na leto kar šestnajst odstotkov vseh prihodkov.

"Podatki niso ravno razveseljivi," je v pogovoru za Žurnal24 razkril Marko Polič, profesor psihologije na filozofski fakulteti, saj to po njegovem mnenju pomeni manj sredstev za druga področja, ki so pomembna za kakovostno življenje prebivalcev, pa tudi večje onesnaževanje okolja. 

Izstopajo Primorci

Kje v Sloveniji je registriranih največ avtomobilov in kje je največ avtomobilov „pri hiši“, razkrivajo podatki SURS.

Največ avtomobilov je bilo v letu 2015 v osrednjeslovenski regiji, malo manj kot 26 odstotkov ali okoli 280 tisoč vozil. Sledita podravska regija (15 odstotkov) in savinjska regija (12 odstotkov).

Registrirani osebni avtomobili1 na 1.000 prebivalcev2 po statističnih regijah Sl | Avtor: SURS SURS

Najbolj motorizirana regija v letu 2015, če upoštevamo registrirane avtomobile na 1.000 prebivalcev, je bila goriška s 580 avtomobili na 1.000 prebivalcev ali 1,58 avtomobila na gospodinjstvo. Izstopata še primorsko-notranjska regija in obalno-kraška regija. Najmanj avtomobilov na gospodinjstvo je v zasavski regiji (1,18), malo avtomobilov imajo tudi v vzhodnem delu Slovenije, medtem ko je slovensko povprečje 1,31 avtomobila na gospodinjstvo.

V Trzinu več kot dva avtomobila pri hiši

Število registriranih osebnih avtomobilov1 na gospodinjstvo, statistične regije, | Avtor: SURS SURS
Največ osebnih avtomobilov je bilo v letu 2015 registriranih v mestni občini Ljubljana, kjer imajo občani 13,5 odstotka vseh avtomobilov, registriranih v tem letu v Sloveniji. Sledi mu Mestna občina Maribor s 4,8 odstotka.

Največje število registriranih avtomobilov na gospodinjstvo pa je v Trzinu, kjer ima vsaka družina v povprečju več kot dva avtomobila (2,16). 

Stroškov se ne zavedamo

Polič veliko število avtomobilov v Sloveniji povezuje s slabim javnim prevozom, hkrati pa se v Sloveniji stroškov uporabe avtomobila (nakup, vzdrževanje, gorivo, zavarovanje) še nekako ne zavedamo, saj niso neposredno povezani s posamezno vožnjo. Ko greš na letalo in vlak, je strošek vožnje takojšen in očiten, posamezna vožnja z lastnim avtomobilom pa se zdi nekako zastonjska.

Komentarjev 16
  • Avatar praufo
    praufo 22:55 18.april 2017.

    avto je največji požiralec dnarja !

  • Avatar praufo
    praufo 22:53 18.april 2017.

    stric bedanc računaj, če se ti da, lahko pa pogleadaš v tošl, kolk ti je še ostalo

  • Avatar praufo
    praufo 22:49 18.april 2017.

    če dodamo te osnovne obvezne dodatne stroške, zavarovanje, obvezen servis, gume in kilometrino 1500km/mes, recimo da pride še nekih 10€, smo že blizu 20€ ali še čez in to NA DAN !!!, kar je še zelo zelo malo, ampak številke so realne