Avto
16 ogledov

Kje v Sloveniji vozimo najhitreje?

Števec Shutterstock
Raziskava ugotavlja, da delež prometnih nesreč z najhujšimi posledicami zaradi neprilagojene hitrosti v Sloveniji sicer upada, kar pa še ne pomeni, da dobršen del Slovencev ne vozi prehitro. V katerih delih Slovenije vozijo najhitreje?

Agencija za varnost prometa (AVP) je objavila izsledke ene prvih tovrstih raziskav pri nas. Analiza povprečnih hitrosti na državnih cestah v letu 2013 je bila izdelana v okviru akcije Hitrost - počasneje je varneje na podlagi podatkov avtomatskih števcev prometa Darsa in Direcije za ceste (DRSC), ki poleg štetja prometa omogočajo tudi spremljanje hitrosti mimovozečih vozil.

Podatki so bili zbrani iz 129 merilnih mest po državi, a agencija opozarja, da niso na vseh področjih enakomerno porazdeljeni, prav tako so bila nekatera merilna mesta zaradi primarnega razloga postavljena tam, kje je povprečna hitrost vozil že tako manjša (pred vstopom v naselje ...).

Prav tako meritev upošteva vsa vozila, torej tudi tovornjake, ki denimo na avtocestah vozijo precej počasneje od omejitev.

Velika večina znotraj omejitev

Meritve kažejo, da je povprečna hitrost vozila na avtocesti podnevi 109,6 km/h, 85 odstotkov ljudi pa je vozilo pod omejitvijo 130 km/h. Le 6,7 odstotka vozil je vozilo s hitrostjo višjo od 140 km/h. Ponoči je povprečna hitrost še malenkost nižja in sicer 104,4 km/h, nad 140 km/h ponoči vozi "le" 4,6 odstotka vozil. 

Najviša izmerjena povprečna hitrost na avtocestah je bila v južni Sloveniji in sicer 114,5 km/h (samo eno števno mesto). Na tem mestu 85 odstotkov vozil ni prekoračilo hitrosti 135,3 km/h, 10 odstotkov  vozil pa je vozilo vsaj 140 km/h. V ostalih delih Slovenije se je povprečna hitrost gibala med 105 in 108 km/h. 

Na hitrih cestah, kjer je hitrost vožnje omejena na 110 km/h, je bila povprečna hitrost 101,5 km/h, nad 120 km/h pa je vozilo kar 18,6 zaznanih vozil, medtem ko ponoči odstotek pade na 12,9 odstotka. 

Na cestah kategorij A, B in C, kjer velja omejitev 90 km/h, so povprečne hitrosti praviloma precej nižje od najvišjih dovoljenih, v povprečju okoli 65 km/h. Je pa takšnih, ki vozijo s hitrostjo več kot 100 km/h, veliko, na glavnih cestah kategorije A (glavne ceste) čez dan 11 odstotkov, ponoči pa kar 15,9 odstotka.

V naseljih močno preko

Zelo veliko je bilo ugotovljenih tudi prekoračitev v naselju, kjer velja omejitev 50 km/h. Števci prometa so tako zaznali, da je povprečna hitrost na mestih meritev čez dan na glavnih cestah 52,9 km/h, kar 27 odstotkov pa je mimo merilnih mest peljalo z najmanj 60 km/h. Ponoči je ta odstotek narasel ka na 36 odstotkov.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 23:46 18.januar 2016.

    Jaz bi prej pričakoval kakšno znanstveno raspravo na temo : Kako nepismeni Rom naredi teorijo na vozniškem izpitu !

  • Žurnalček 23:42 18.januar 2016.

    Oni merijo hitrost na AC , nesreče na njih se pa dogajajo zaradi pravilno in nepravilno zaustavljenih vozil ! Pa še zakon o prepovedi prehitevanja kamion kamiona na AC dodajte . SLO AC niso več AC , ampak navadne medmestne ...prikaži veče vpadnice , kjer se kamioni nimajo kaj prehitevat !

  • Žurnalček 23:37 18.januar 2016.

    Za takšne traparije AVP zapravlja denar ! Kaj oprijemljivega , da lahko operacionalizirate dobljene podatke ste dobili s to analizo ! Vse radarje SLO najprej vzhodno od AC LJ - MB za pol leta , pa šišat vse po vrsti ...prikaži veči do Lentija in Brežic ! Vsak , ki vozi po polnoći mora biti ustavljen !!! Poleti pa na Goriško zrihtat motoriste! Garantiram najmanj 20 % znižanje smrtnih nesreč v enem letu !