Avto
289 ogledov

Ko ne vžge avtomobil

Ko prižgete avtomobil, najprej odstranite kabel, ki je vezan na negativni pol, n Žurnal24 main
Če vam avtomobil v mrazu noče vžgati, je morda kriv prazen akumulator.

Če je zunanja temperatura okoli nič stopinj Celzija, se kapaciteta akumulatorja zmanjša za 20 odstotkov, pri –30 stopinjah pa že za 50 odstotkov, zato se takrat lahko hitro zgodi, da avtomobila ne boste mogli niti prižgati. Kaj storiti?

 

Porivanje vozila

To ni priporočljivo še posebno pri avtomatskih menjalnikih, a tudi pri ročnih ne, saj se lahko podre razmerje med glavno in pomično gredjo, s tem pa je storjena velika škoda.

Uporabite kable
Pri praznem akumulatorju je najpogostejša uporaba premostitvenih kablov, s katerimi se priklopite na akumulator drugega avtomobila. S kabli povežite oba akumulatorja, motor avtomobila pomožnega vira energije pa naj bo pri tem prižgan. Najprej povežite pozitivni (rdeči) pol s terminalom na alternatorju, nato pa še negativni (črni) pol akumulatorja z mestom na avtomobilski šasiji, vendar po možnosti brez dotika s plus priključkom, saj s tem lahko povzročite še večjo škodo. Nato avtomobil prižgite in odstranite kable. Po vžigu pustite motor nekaj časa delovati pri miru z izključenimi porabniki energije, kot so žarometi in radio.


Kapaciteta
Pred nakupom akumulatorja je treba poznati njegovo kapaciteto. Število potrebnih amperskih ur za delovanje lahko razberete z vgradnega akumulatorja. Dober akumulator za avtomobil srednjega razreda stane okoli 110 evrov, za vgradnjo pa boste odšteli še od 10 do 15 evrov.

Prenosno
Za prižig avtomobila lahko uporabite tudi prenosno baterijo, ki je povezana s kabli, te pa povežete z akumulatorjem. Naprava je tako majhna, da jo lahko hranite v prtljažniku avtomobila, vendar pa so cene kar visoke in se gibljejo od sto evrov dalje, medtem ko boste za kleme odšteli vsaj 15 evrov.

"Dobro je, da pred zimo pregledate stanje akumulatorja," pravijo pri servisu akumulatorjev Top Start, d. o. o., kjer vam pregled opravijo brezplačno. Da je akumulator bolj prazen ali dotrajan, lahko vidite tudi po tem, da vam pri zagonu motorja pojenja svetilnost luči. Serviserji v zimskem času zamenjajo tri akumulatorje na teden , v poletnem času pa en akumulator na dva meseca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.