Avto
113216 ogledov

Ko pridete iz trgovine, vas bosta opazovala policist in redar

policija Saša Despot
Nova akcija policije in redarstva. Kje bodo preverjali in kaj?

Policisti in redarji bodo med 11. in 17. septembrom v okviru preventivne akcije Varnostni pas, ki poteka pod sloganom Vam je že KLIKnilo, poostreno nadzirali uporabo varnostnih pasov med vožnjo.

"Osnovni namen preventivne akcije je spodbujati uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih na vseh vožnjah in v vseh vozilih, izboljšati pravilno pripetost in uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev ter zmanjšati posledice, mrtve in hudo poškodovane, v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnega pasu," pojasnjujejo pri Agenciji za varnost prometa. 

Postreno v okolici vrtcev in šol

Uporabo pasov bodo nadzirali pri vseh potnikih, tudi v okolic in šol, vrtcev in nakupovalnih središč. 

Varnostni pas Vsi ustrelijo mimo Avto Zaletavček vsakega preseneti Nazorno Avto To se zgodi, če zadaj niste pripeti

Nadgradili bodo aktivnosti v projektu Pasavček, s spodbujanjem pripetosti vseh potnikov v avtomobilih s pomočjo otrok (Red je vedno pas pripet), v okviru Izpitnih centrov bodo informirali in ozaveščali mlade kandidate za voznike ter izvedli številne preventivne dogodke za spodbujanje uporabe varnostnih pasov. Prav tako bodo obveščali voznike in potnike na Zaletavčku, v okviru izvajanja nadzora v sodelovanju s Policijo. 

Tretjina umrlih je bilo nepripetih

Čeprav se v avtih priveže velika večina potnikov, je statistika žal neizprosna - tretjina lani umrlih v vozilih je bilo nepripetih. Največkrat jih prevara lokalno okolje. Samo lani je v avtih umrlo 15 nepripetih potnikov oziroma tretjina vseh umrlih. Pri hudo poškodvanih potnikih pa je bilo nepripetih 21 odstotkov ljudi. 

Število umrlih zaradi neuporabe varnostnega pasu | Avtor: AVP AVP
Pripetost glede na spol in sedež | Avtor: AVP AVP
Raziskava, ki so jo opravili pri AVP, je pokazala, da se pripenja več žensk kot moških, ne glede na sedež, ki ga vozniki ali sopotniki v osebnem avtomobilu zasedajo. Uporaba pasu je na sprednjih sedežih v povprečju višja kot na zadnjih sedežih. Otroke na zadnjih sedežih v osebnem avtomobilu pripenjajo bistveno bolj, kot se na enakih položajih pripenjajo odrasli.

Število ugotovljenih kršitev neuporabe varnostnega pasu se je sicer v letu 2016 zmanjšalo v primerjavi s preteklimi leti. 

Število ugotovljenih kršitev nepripenjanja po letih | Avtor: AVP AVP

varnosni pas Pozor Avto Pozor, pri najboljšem sosedu vas bo opazoval policist

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • ak 16:09 13.september 2017.

    1. Če upoštevamo pa tudi vse udeležence pri lažjih poškodbah, pa ugotovimo, da jih je od 3399 pripetih umrlo 21 (~0,6%), 167 jih je bilo huje poškodovanih (~4,7%), preostali pa so bili lažje poškodovani(~94,7%) od 123 nepripetih pa jih je ...prikaži veče umrlo 16 (~13%), 26 jih je bilo huje poškodovanih (~21%), preostali pa so bili lažje poškodovani (~66%). Pomemben je tudi podatek, da od vseh zajetih udeležencev (3710) zgolj peščica ni bila privezana (123, kar predstavlja ~3,3% udeležencev). Enough said.

  • ak 15:57 13.september 2017.

    1. Če upoštevamo samo razmerje med pripetimi in nepripetimi udeleženci, ki so umrli ali bili hudo poškodovani, lahko ugotovimo, da jih je od 188 pripetih umrlo 21, 167 pa jih je bilo huje poškodovanih (~11% mrtvih torej), od 42 nepripetih ...prikaži več pa jih je umrlo 16, 26 pa jih je bilo huje poškodovanih (~38% mrtvih od nepripetih).

  • ak 15:54 13.september 2017.

    Vsem, ki penite, češ kako je več umrlih tistih, ki so uporabljali pas, kot pa tistih, ki ga niso: Glede na to, da je ločnica med smrtjo in težko poškodbo tanka, je pomemben podatek, da je pripetih ljudi bistveno več ...prikaži več od nepripetih. Pas mnogokrat prepreči smrt in celo hujšo poškodbo, tako da če gremo pregledati številke, dobimo slednje ugotovitve: (v naslednjem zapisu)