Avto
1959 ogledov

Ko zaslon avtomobila pospraviš kar v žep

Multimedija v daciji sandero Dacia
Pri Dacii so pri snovanju novega sandera prišli na zanimivo idejo. Pravio, da lahko voznik zaslon avtomobila potegne kar iz žepa.

Pametni telefon nas spremlja povsod. Zato so se pri Dacii vprašali, ali lahko nadomesti multimedijski zaslon v naših avtomobilih? To so razumeli kot očitno rešitev, a le pod pogojem, da je povsem vključena v vozniško izkušnjo. V tem duhu se je rodil Media Control.

Nicolas Legros, direktor transverzalnih operacij znamke Dacia, je pojasnil filozofijo in koristi tega sistema, ki je bil premierno uveden v prav v novem sanderu.

Dacia bigster koncept Spoznajte bigsterja Avto Spoznajte bigsterja, večjega brata dacie duster

Media Control je sistem, ki ga poleg radijskega sprejemnika sestavljata posebno ležišče za namestitev pametnega telefona in brezplačna, prilagodljiva uporabna aplikacija, pri Dacii pa dodajajo še, da je enostavna za uporabo.

Multimedija v daciji sandero | Avtor: Dacia Dacia

"Media Control je celovit multimedijski sistem. Obsega radijski sprejemnik, dva zvočnika, vtičnico USB, povezljivost preko Bluetooth, upravljala na volanu, predvsem pa v armaturno ploščo vgrajeno ležišče za pametni telefon. Od vsega začetka projekta je bilo to ležišče vključeno v oblikovno zasnovo armaturne plošče. To je jamstvo, da je za naše kupce rešitev udobna in ergonomična," pravi Legros.

Upravljanje z glasom

Pametni telefon je nameščen v univerzalno ležišče na sredini armaturne plošče in čvrsto pritrjen vanj. Pro proizvajalcu avtomobilov so pojasnili, da strateška umestitev visoko na armaturni plošči in z rahlo zasukom proti vozniku zagotavlja dobro preglednost prikazanih podatkov in s tem varno vožnjo. 

Dacia sandero Avto V Franciji zablestel nizkocenovnik

Aplikacijo Dacia Media Control se prenese v pametni telefon in, zahvaljujoč povezavi Bluetooth, telefon postane podaljšek armaturne plošče in nadomesti multimedijsko napravo.

S tem ima voznik zagotovljeno navigacijo, radio, predvajanje glasbe, telefoniranje in celo dostop do podatkov o avtomobilu. Vse bistvene funkcije je možno vklopiti na dotik ali z glasovnimi ukazi zahvaljujoč funkciji pametnega telefona za prepoznavanje glasu.

Multimedija v daciji sandero | Avtor: Dacia Dacia

Zahvaljujoč prilagodljivi aplikaciji se tudi sistem prilagaja potrebam vsakega uporabnika in se celo poveže z računalnikom avtomobila.

dacia duster commercial Avto Duster gre v delavski revir

Tako je možno ustvariti bližnjice do najljubših gradnikov (widgets), priljubljenih aplikacij in celo do pogosto uporabljanih stikov. Za navigacijo si vsakdo lahko izbere svojega ponudnika zemljevidov in vodenja. Multimedijske funkcije so po izbiri: radio, seznami skladb s telefona, naročnine na glasbene platforme, pomnilniki USB ali predvajalniki MP3. Za telefon so poleg klicev na voljo vse bistvene funkcije telefona: prostoročni način za iskanje številke v imeniku, pregled zgodovine ali dostop do načrtovanih opravil in dogodkov v koledarju. Operacijski sistem Android, kmalu pa po zagotovlih Dacie tudi iOS, omogoča branje sporočil SMS na glas. Avtomobil sam ponuja, da funkcija Driving ECO omogoči dostop do sprotnih podatkov o porabi goriva in prav tako do osebnih nasvetov kar zadeva način vožnje na koncu vsake poti.

dacia spring electric Avto Znana slovenska cena poceni električne dacie

Po prihodu na cilj bodo bo avto celo javil, da ne boste pozabili telefona, vključuje pa tudi funkcijo »Go To My Car«, ki olajšuje iskanje parkiranega avtomobila.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.