Avto
58 ogledov

Kolesarjem ena sekunda daljša zelena luč

Semafor za kolesarje Profimedias
V nekaterih nemških mestih so zagnali testni projekt, ko bo semafor prepoznal bližajočega se kolesarja in zato podaljšal zeleno fazo.

Kolesarjenje ob glavnih mestnih prometnicah je lahko zelo duhamorno. Medtem ko je zeleni val na semaforjih prilagojen prometu motornih vozil, pa kolesarji veliko pogosteje naletijo na rdečo luč. Nenehno ustavljanje in speljevanje zelo vpliva na udobje potovanja s takšnim prevoznim sredstvom, neustrezna infrastruktura pa preganja s koles še tiste, ki bi bili pripravljeni na ta način razbremeniti mestni promet. 

V Nemčiji je Siemens to problematiko naslovil s tehnologijo, ko se zeleni val na semaforjih za kolesarje prilagajajo dvokolesom. Podobno, kot komunikacijo med semaforjem in vozilom že testirajo nekateri proizvajalci avtomobilov.

Siemens aplikacija | Avtor: Siemens Siemens
Aplikacija Si-Bike App na mobilniku bo prek podatkov GPS, hitrosti in smeri kolesarja 60 metrov prej pričela opozarjati semafor, da se bliža kolesar in da obstaja možnost, da še ujame zeleno luč. V teh primerih bo iz centrale za urejanje prometa semaforju na daljavo "zaukazano", naj podaljša interval za dodatno eno sekundo. 

Na ta način naj bi poskrbeli za precej bolj tekoč promet kolesarjev in pripomogli k temu, da bi se še več ljudi odločilo za kolesarjenje. V Nemčiji je sicer izredno razvit tudi trg električnih koles, ki kolesarju omogočajo veliko lažje speljevanje in vzdrževanje hitrosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.