Avto
8887 ogledov

Koliko boste po novem plačevali za neregistriran parkiran avto?

Izrabljeni avto tabela Žurnal24 main
Po novem boste morali plačevati letno dajatev za vsak neregistriran avto in to vsako leto znova. Koliko vas bo dodatno udaril po žepu odjavljen clio ali stari mercedes z velikim motorjem?

Ministrstvo za infrastrukturo je pred kratkim v medresorsko usklajevanje vendarle poslalo predlog sprememb zakona o letni dajatvi vozil v cestnem prometu, potem ko je bil osnutek v javni obravnavi že pred več kot letom dni. To pomeni, da je uvedba sprememb tik pred vrati.

Novost je predvsem pri poskusu odprave oziroma zmanjšanju anomalije glede postopanja z odsluženimi vozili, saj jih gre danes v obvezno razgradnjo le majhen del, vsa ostala pa končajo neznano kje in lahko pomenijo veliko obremenitev za okolje.

Lastnik, ki se želi znebiti lastništva nekega avta, mora sedaj ob odjavi iz prometa zgolj podpisati “izjavo o lokaciji avta,” a v praksi verodostojnosti teh lokacij nihče ne preverja, množice odsluženih avtomobilov pa zato namesto v pooblaščenih organizacijah za predelavo končajo v nedovoljeni razgradnji in nadaljnji preprodaji zanimivih rabljenih rezervnih delov. 

Nihče pa nima nadzora, kam poniknejo vse nevarne snovi, ki so del vsakega avtomobila, prav tako so številni sestavni deli takšne narave, da ne morejo zagotavljati varnosti in brezhibnosti, če so vgrajeni v drugo vozilo.

Država si je pred problematiko zatiskala oči vse do ostrega poročila Računskega sodišča, ki je pristojnim inštitucijam že decembra 2015 naložilo takojšnje ukrepanje. Predlog zakona mora sedaj še skozi medresorsko proceduro, sprejem na vladi in nato potrditev v DZ.

Kako bo po novem?

Uvaja se filozofija odgovornosti za vozilo skozi njegovo celotno življenjsko obdobje, to pomeni, da tudi vozilo, ki je odjavljeno iz prometa, jasno ostaja odgovornost zadnjega lastnika. Četudi avto ne bo več imel tablic, bo moral lastnik zanj vsako leto plačevati 25 odstotkov redne letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu v času registracije. Najnižja predpisana dajatev za avto in za kombi do skupne mase 3.500 kilogramov je 25 evrov, za tricikel (redka kategorija L2e) pa 20 evrov. Ostalih kategorij odsluženih motornih vozil (mopedi, motorji, tovornjaki …) nova dajatev ne bo doletela.

Lastnik odsluženega vozila bo obvestilo o dajatvi pričel prejemati eno leto potem, ko bo avto zadnjič registriran. Če lastnik v 30 dneh ne bo želel plačati, ga čaka postopek izvršbe.

Rešili se jo boste lahko le za 500 evrov

Lastnik bo torej moral plačevati dajatev v nedogled vse dokler ne bo predložil dokaza, da je odsluženo vozilo oddal v pooblaščeno razgradnjo ali ga prodal. V tem primeru bo dajatev prevzel novi lastnik, če je rezident Slovenije. Vprašanje (in tudi možnost za zlorabe?) pa je, kaj bo, če bo vozilo (fiktivno) prevzel tuji državljan, a bo ostalo v Sloveniji.

Zakon predvideva tudi varovalko v primeru, če je vozilo ukradeno, saj na podlagi policijskega zapisnika (druga možnost zlorabe?) preneha obveznost plačevanja nadomestila. Morebitna kriva prijava je kazniva.

Kaj pa če lastnik zaradi različnih vzrokov nima več lastniških papirjev? To so ponavadi situacije, ko kupci zlorabijo zaupanje in ne izvedejo postopka prepisa avta. Zadnji lastnik se lahko za vselej reši dajatve z enkratnim plačilom 500 evrov, vendar mora obvezno prej poravnati tudi že morebitne zapadle obveznosti, predvideva zakon.

 andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • andrej40 15:54 13.april 2018.

    plačal sem vse dajatve, prispevke in davke, ko sem si postavil hišo z garažo. V tej garaži imam odjavljen avtomobil, ki bo čez dve leti starodobnik. Tudi zanj sem plačal vse davke in dajatve državi in sedaj država misli, da ...prikaži več bom še vedno plačeval nekomu za odjavljen avto, ki stoji v moji garaži in ni nikomur v napoto - jok odpade brate, naj inšpektorji dvignejo svoje lene riti in pridejo preveriti, njihov problem, ne moj, v kolikor si ne bodo dali dopovedati ga takoj prepišem na očeta ki je tujec

  • matermila 09:10 07.januar 2018.

    končajo v nedovoljeni razgradnji in nadaljnji preprodaji zanimivih rabljenih rezervnih delov. Avto je moj,četudi sem ga oddjavil iz prometa.Zakaj potem ne bi smel prodati,še dobrih rabljenih rezervnih delov,ostanek pa na recikliranje?Odgovor:Zato,ker to počnejo zaposleni v teh pooblaščenih centrih za reciklažo ...prikaži večo in si tako na črno popravljajo slabe plače.

  • Notsocommon 06:04 31.maj 2017.

    Isto sranje drugo pakovanje.