Avto
5747 ogledov

Koliko superavtomobilov imamo Slovenci v primerjavi s tujino?

Lamborghini aventador Poslal bralec
Katere so svetovne prestolnice in svetovne države z največ superavtomobili glede na število prebivalcev? Na lestvici je tudi Slovenija. Koliko superavtomobilov imamo v primerjavi s tujino in našimi sosedi? Vendar je treba raziskavo jemati z rezervo.

Avtomobilizem se spreminja. Električni avtomobili naj bi v prihodnosti vladali cestam. Vozniki pa najbolj pogosto kupujejo praktične avtomobile, kar pomeni zelo velike ali zelo majhne avtomobile. Kljub temu pa en razred vozil še vedno usmerja pogled na cesto: superšportnik.

lamborghini diablo Avto Zadnji superšportnik stare šole

Pri spletni strani Chasing Cars so naredili raziskavo, ki pa jo je treba jemati z rezervo, saj temelji na podlagi objav na spletnem omrežju Instagram. Analizirali so namreč na tisoče objav v Instagramu, vse s ciljem, da bi ugotovil, katere znamke superšportnih vozil vozijo v različnih državah in mestih. Število hashtagov so uravnotežili s številom avtomobilov v vsakem kraju, da bi ugotovili, kje lahko najbolj pogosto naletite na superšportne avtomobile. Glede na ugotovitve raziskave bo največja možnost za kaj takega v Monaku.

Mclaren artura | Avtor: McLaren McLaren

Maserati MC20 Avto Nov maserati, ki bo krasil namizja računalnikov

Ključne ugotovitve so namreč, da je Monako država z najvišjo stopnjo objav superšportnih vozil na 1.000 voznikov, kar 3.048. To je 19-krat več kot na Danskem, ki se je na lestvici uvrstila na drugo mesto. Če gledamo zgolj mesta in ne države, pa je na prvem mestu Miami (ZDA, Florida), saj ima 1.514 objav v Instagramu na 1.000 voznikov. Najbolj priljubljen superšportnik na Instagramu po analizi Chasing cars je Ford GT, s 600.167 oznakami.

pagani huayra tricolore Avto Najdražji avtomobili leta 2021 so…

Miami je znan kot zatočišče bogatih, tam so peščene plaže, lepi hoteli in veliko dobrih avtomobilov. Zato ni presenetljivo, da je največ objav vozil znamk Ferrari, Lamborghini, Porsche in Aston Martin ravno v Miamiju. Kljub temu, da Velika Britanija ne slovi po lepev vremenu, pa so med mesti, kjer nastane največ Instagram objav superšportnikov Leeds, Manchester, Edinburgh in Glasgow. Med največkrat objavljenimi vozili so še modeli McLarna: P1, 720S, F1 in Senna. 

Ferrari portofino | Avtor: Ferrari Ferrari

Metodologija in viri

Da bi našli 10 najbolj priljubljenih proizvajalcev superavtomobilov, so pri Chasing Cars pod vsakim ustreznim hashtagom (npr. #Ferrari za Ferrari), kjer je bila lokacija razkrita, vzeli vzorec 5000 objav v Instagramu. Nato so vzeli vzorec objav z geografskimi oznakami za vsak hashtag in na ta način ocenili število lokacij v vseh objavah s hashtagi.

Ares Design panther ProgettoUno Avto Takšnega menjalnika še niste videli

Pojasnili so, da so za ugotavljanje števila registriranih avtomobilov v vsaki državi in mestu uporabili podatke Svetovne zdravstvene organizacije, nato pa ocenili število označenih objav s superavtomobili na 1000 registriranih vozil v vsaki državi. Za izbrana mesta so število registriranih vozil izračunali tako, da so upoštevali razmerje med registriranimi vozili na prebivalca v posamezni državi in ga pomnožili s številom prebivalcev mesta.

Monako | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Podatki veljajo za mesec februar 2021.

Države z največ objavami superšportnih avtomobilov na 1.000 voznikov:

1. Monako: 3051
2. Danska: 162
3. Portugalska: 136
4. Nova Zelandija: 127
5. Norveška: 122
6. Združeni arabski emirati 122
7. Nizozemska: 116
8. Južna Afrika: 103
9. Irska: 99
10. Švica: 90
...
30. Madžarska: 51
...
48. Italija: 35
...
83. Hrvaška: 21
...
98. Slovenija: 15
...
102. Avstrija: 12

Komentarjev 1
  • krucefiks 09:42 19.junij 2021.

    pri nas 15 ,pa še to večinoma bosanci ha ha ha