Avto
4503 ogledov

Najdražji avtomobili leta 2021 so…

pagani huayra tricolore Pagani
Z letošnjim modelnim letom bo na ceste zapeljalo več serijskih avtomobilov, ki dosegajo milijonske vsote.

Seveda gre za avtomobile, ki so omejeni na zelo majhno število primerkov in jih lahko kupijo le najbogatejši Zemljani. A kljub temu gre za avtomobile, ki jih lahko povsem legalno vozite na javnih cestah, jih ne le naročite, ampak tudi prejmete leta 2021 in stanejo nekaj milijonov ameriških zelencev. Kaj torej lahko kupite, če na vaš bančni račun redno pritekajo petrodolarji?

Avtomobilski ključi Avto Novi avtomobili na slovenskih cestah v letu 2021

nissan GT-R pininfarina | Avtor: Nissan Nissan

Nissan GT-R50 by Italdesign

Oblikovalsko podjetje Italdesign, ki ga je pred leti zasnoval sloviti italijanski oblikovalec Giorgetto Giugiaro, je že tako ne ravno najšibkejši nissan GT-R nismo nadgradilo z bolj zmogljivimi turbopolnilniki, ki iz njegovega 3,8-litrskega motorja V6 iztisnejo moč 720 'konjev'. Temu so prilagodili tudi šasijo in preoblikovali karoserijo. S posebno serijo so sicer proslavili petdeseti rojstni dan tega Nissanovega superšportnika.

Na 50 primerkov omejeni avtomobil so natančno uglasili na dirkališču Tazio Nuvolari, tam kjer reka Pad prestopi mejo med Piemontom in Lombardijo. Glede na to, da gre za povsem ročno izdelan in skoraj unikatni primerek nissana GT-R, ki stane dober milijon ameriških dolarjev, njegovi lastniki verjetno ne bodo poskušali upravičevati ugleda nissana GT-R nisma kot najhitrejšega serijskega avtomobila na Nürburgringu.

mclaren elva | Avtor: McLaren McLaren

Mclaren elva by MSO

Mclaren elvia je speedster, ki tehta dobro tono dvesto, zato njegov 804-'konjski' 4-litrski motor V8 z njim nima ravno veliko dela. Za pospešek do 100 kilometrov na uro so dovolj manj kot tri sekunde, do 200 kilometrov na uro pa je potrebne še dodatne 3,7 sekunde. Zanimiva podrobnost: v večini sveta za odvajanje vetra od voznikove in sovoznikove glave skrbi zračna zavesa nad kabino, le v ZDA predpisi zahtevajo vgradnjo vetrobranskega stekla. Čeladi sta v vsakem primeru priporočljivi.

Na 249 primerkov omejeni superšportnik je sicer edini predstavnik McLarnove serije Ultimate Series brez strehe, zanj pa bodo morali navdušenci odšteti dobra dva milijona dolarjev.

bentley bacalar | Avtor: Bentley Bentley

Bentley bacalar by Mulliner

Bentley je za svoje najboljše stranke pripravil nekaj omejenih serij modelov, ki jih bodo izdelali pri hišnem karoseristu Mullinerju. Prvi je bacalar, najbolj dragocena evolucija continentala convertible. Izdelali jih bodo le ducat. Zanimivosti: usnjeni sedeži so prešiti z natanko 148.199 šivi, armaturna plošča je izdelana iz lesa, ki se je 5.000 let mineraliziral v močvirju, 6-litrski motor W12 pa razvija moč 650 'konjev'.

Mullinerjevca specialka ima v primerjavi s serijskim continentalom convertible kar 750 lastnih sestavnih delov. 40 jih je iz ogljikovih vlaken, skoraj 100 pa so jih izdelali s pomočjo hitrega tridimenzionalnega tiska. Cena: dobra dva milijona ameriških zelencev.

rimac C-two | Avtor: Rimac Automobili Rimac Automobili

Rimac C-two

Na seznamu proizvajalcev najdražjih avtomobilov leta 2021 je tudi hrvaški Rimac. Električni kupe C_two z močjo 1.914 'konjev' je Rimčev prvi globalni serijski model, ki bo z drugačno karoserijo v Italiji nastajal tudi pod imenom pininfarina battista.

C-two in battisto, ki vsak na svoj način napovedujeta prihodnost električnih superšportnikov, bodo vsakega izdelali v 150 primerkih, opremljena pa bosta tudi z opremo za avtonomno vožnjo in aktivno upravljanje dinamike podvozja. Za rimac C_two bodo zainteresirani kupci morali odšteti kar 2,4 milijona dolarjev.

AMG project one, AMG one | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

AMG project one

AMG project one naj bi serijski dobil ime zgolj AMG one, v bistvu pa gre za cestno adaptacijo 1,6-litrskega hibridnega motorja V6 iz dirkalnika W07 hybrid F1, s katerim je Lewis Hamilton vozil leta 2016. Gre torej za superšportni kupe z močjo natanko 1.000 'konjev', ki ga na cesti uspešno zadržuje izpiljeni sistem vodenja zraka okoli karoserije in dna.

Seveda avtomobil, pri čigar razvoju je v začetku sodeloval Tobias Moers, ki trenutno vodi Aston Martin, ni poceni. Zanj bo namreč treba odšteti kar 2,7 milijona ameriških dolarjev, kar je veliko celo za AMG.

lotus evija | Avtor: Lotus Lotus

Lotus evija

Britanski proizvajalec lahkih zmogljivih športnih avtomobilov ki je trenutno v lasti kitajskega Geelyja, je razvil svoj prvi električni model. Lotus evija namreč poganja električni pogonski sklop z močjo 1.973 'konjev', a pri znamki obljubljajo, da je še vedno najlažji in zato tudi najbolj živahen avtomobil svoje vrste.

Futuristične oblike z ekstremno aerodinamiko mu je zasnoval Lotusov šef oblikovanja Russell Carr, za odlične vozne lastnosti pa je poskrbela ekipa pod vodstvom strokovnjaka za dinamiko Gavana Kershawa. Lotusov eksperiment v električni dinamiki bo sicer bodočega lastnika stal dobrih 2,8 milijona ameriških dolarjev.

aston martin valkyrie | Avtor: Aston Martin Aston Martin

Aston martin valkyrie

Po sojenici bojevnikov iz germanske mitologije imenovanega hiperšportnika je odobril Aston Martinov bivši direktor Andy Palmer, razvil ga je bivši tehnični direktor Red Bullove ekipe formule 1 Adrian Newey, poganja pa ga Cosworthov 6,5-litrski atmosferski motor V12 v sodelovanju s hibridno tehniko. 

1.160-'konjski' hiperšportnik, ki ima vse sestavine za uspeh, do sedaj ni imel ravno velike sreče, saj so njegov prihod v veliki meri ovirale finančne težave. Kljub temu na bi bil letos pripravljen na prodajo in to za solidne tri milijone dolarjev na primerek.

koenigsegg jesko | Avtor: Koenigsegg Koenigsegg

Koenigsegg jesko

Stane prav toliko kot aston martin valkyrie, gre pa za najbolj silovit izdelek Christiana von Koenigsegga doslej. Naslednika »najhitrejšega avtomobila na svetu« agere RS je poimenoval kar po svojem očetu Jesku.

Kupci se bodo lahko odločali med dvema različicama. Prva bo razpolagala z velikim potiskom k tlom in bo obvladala vse hitro vožene ovinke, ki si jih boste lahko zamislili, različica absolute pa naj bi bila najhitrejši avtomobil, ki ga bo Koenigsegg kadarkoli izdelal. Vsaj do naslednjega, še hitrejšega.

lamborghini sian | Avtor: Lamborghini Lamborghini

Lamborghini sian FKP 37

Gre za naslednjega predstavnika Lamborghinijevih omejenih serij,  ki so namenjene predvsem podaljševanju življenja motorja V12. Na 63 primerkov omejeni kupe sian, ki so mu v spomin na pokojnega Ferdinanda Piëcha dodali še oznako FKP 37, naj bi bil najhitrejši avtomobil italijanske znamke v lasti Volkswagna doslej.

Za pogon skrbi 48-voltni hibrid s skupno močjo 774 'konjev' in tehnologijo superkapacitatorjev, ki nadomeščajo baterije, za osnovno motorizacijo v sklopu pa 6,5-litrski motor V12. Cena: 3,6 milijona dolarjev brez dodatne opreme.

bugatti chiron pur sport | Avtor: Bugatti Bugatti

Bugatti chiron pur sport

Kot pove njegovo ime, naj bi bil na 60 primerkov omejeni bugatti chiron pur sport najbolj čisti bugatti doslej in ultimativni vozniški stroj. Gre za najbolj športno evolucijo že tako športnega chirona, ki zvesto sledi načelu ustanovitelja znamke Ettoreja Bugattija: »Pur Sang d'Automobiles«.

Njegovemu motorju W12 so rdeče polje za 200 zvišali na 6.900 vrtljajev, torej se lahko zavrti še više od chironovega, hkrati ja je po zaslugi tridimenzionalno natisnjenega titanovega izpuha 50 kilogramov lažji. K odličnemu videzu pripomorejo še fiksni spojler na zadku ter izdatna raba alkantare ter anodiziranega aluminija in titana v notranjosti. Cena: dobrega 3,6 milijona dolarjev.

pagani huayra tricolore | Avtor: Pagani Pagani

Pagani huayra tricolore

 Pagani huayra tricolore je s tremi obljubljenimi primerki komajda še serijski avtomobil, s ceno 6,5 milijona dolarjev na primerek pa se dvigne visoko nad ostalo družbo. Ime namiguje na 60. obletnico akrobatske letalske skupine italijanskega letalstva Frecce Tricolori, prav tako pa to poudarja tudi tribarvni trak italijanske trobojnice na modrem boku. 

Sicer gre za »povsem običajno« huayro BC roadster z 800-'konjskim' AMG-jevim motorjem V12 , ki je septembra dosegla novi hitrostni rekord na belgijskem dirkališču Spa.

pagani huayra tricolore | Avtor: Pagani Pagani

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.