Avto
109 ogledov

Kolo, ki ga ni možno ukrasti

Kolo iz projekta Yenka Facebook: Yerka Project
Trije študenti, bodoči inženirji iz Čila, so razvili kolo, ki ga ni mogoče ukrasti.

Projekt iz katerega se je pred mesecem dni razvil prvi delujoči prototip poimenovan Yerka in bi ga lahko prodajali že prihodnje leto, so naredili študenti Juan Monsalve, Andres Roi in Cristobal Cabello.

Kolo je hkrati ključavnica

Mladeniči so si zamislili, da je okvir kolesa hkrati tudi ključavnica. Ko želimo prikleniti kolo za steber, enostavno izvlečemo sedež s cevjo in jo okoli stebra pritrdimo na okvir, ter zaklenemo. Tatu ne preostane drugega, kot, da prelomi okvir kolesa, kar pa ni smiselno.

Kolesa v primerjavi z ukradenim nakitom, prenosnimi računalniki ali avtomobili, niso dragocena roba, a kljub temu podatki kažejo, da vsako leto tatovi samo v ZDA ukradejo med 800.000 in dvema milijonoma koles vrednih okoli 50 milijonov evrov. Razlog je po mnenju odvetnika, ki se ukvarja s krajo koles preprost: "Ker jih je lahko ukrasti."

To je leta 2012 dokazal novinar New York Timesa, ki se je posnel pri kraji svojega kolesa, pri tem pa spremljal, kako bodo reagirali mimoidoči. Izkazalo se je, da se za krajo pred očmi vseh nihče ni niti malo zmenil.

Zaklepanje brez ključa

Monsalve je pojasnil, da se izuma ni lotil zaradi zaslužka, pač pa zato, ker je bili med mnogimi žrtvami tatov koles. "Ukradli so mi ga dvakrat," pravi in pojasnjuje, da se prototip zaklene s pomočjo ključa, kasneje pa se ga bo lahko zaklenilo s pomočjo kombinacije številk, zato ključ ne bo potreben. "Morda se ga bo lahko zaklenilo celo s pomočjo mobilnega telefona," pravi izumitelj in dodaja, da idejo s prijatelji razvijajo naprej, saj želijo poleg moških mestnih koles, izdelati še ženska kolesa in druge modele.

V videu zgoraj si lahko pogledate genialno zamisel treh študentov iz Čila.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 08:42 30.avgust 2014.

    Mislim da tale kjučavnica vseeno ne zdrži udarca z polmacolo !

  • m117 14:22 26.avgust 2014.

    V ljubljani se dostikrat vidi bicikle, ki so bili zaklenjeni čez okvir, pa so jim pobrali le feltne z gumam.

  • Papaja Popi 14:28 25.avgust 2014.

    Kdor bo hotel ukrasti kolo ga bo pač ukradel, ne glede na to kako je zaklenjeno.