Avto
7523 ogledov

Kolo, ki samo stoji pokonci

Kolo Youtube
Učenje bicikliranja na takšnem kolesu postane otročje enostavno. Lahko govorimo že kar o avtonomnem kolesu.

Neka pametna glavca iz Kitajske se je odločila narediti kolo, ki bo samo skrbelo za držanje ravnotežja. 

Uspelo mu je, raziskovalni projekt mladeniča z imenom Zhi Hui Jun, ki ga je brez tuje pomoči razvijal v prostem času, je pripeljal do samovozečega električnega kolesa. To je ob pomoči senzorjev sposobno vzdrževati stabilnost in zlepa ne pade. 

Mladi inženir je tradicijo, da kolo brez voznika ne more stati pokoncu, prekinil z uporabo posebnega vrtečega kovinskega kolesa pod sedežem. To neprestano spreminja smer in hitrost vrtenja in tako ustvarja protisilo proti sili težnosti, hkrati pa povezava s pogonskim motorjem in električno gnanim krmilom inteligentno izvaja popravke, ki po potrebi z rahlimi premiki ohranjajo pokončno držo kolesa. Nad vsem skupaj po poročanju Gizmoda bedita pospeškometer in žiroskop, ki dajeta elektroniki ustrezne signale za delovanje.

Prototip klasičnega kolesa z obilico dodatnega železja na izgled ne deluje ravno lepo in uporabno, je pa zelo mamljiva ideja, da bi iz tega lahko nekega dne nastal bicikel, na katerem se vozniku pri počasni vožnji ne bi bilo treba ukvarjati z ravnotežjem.

In ker je Zhi Hui Jun zelo prodorne sorte, je že naredil nadgradnjo in na kolo vgradil kamero in LIDAR senzor. Kolo zdaj zmore "brati" cesto in se samodejno izogibati oviram. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3