Avto > Kombinirana
7533 ogledov

Hruška in težki kiper na elektriko

Volvo električni tovornjak
1/7
Volvo
Evropski proizvajalec tovornjakov bo od prihodnjega leta paleto svojih najtežjih modelov ponudil tudi z električnim pogonom.

Proizvajalec tovornjakov Volvo je torej potegnil zelo drzno potezo, saj so pri elektrifikaciji tovornjakov prednost doslej dobili lažji modeli. Tudi pri Volvu, kjer električnega FL nudijo že od lanskega leta.

A za mestni in medmestni prevoz tovora se uporabljajo tudi težki tovornjaki, zato bo Volvo z letom 2021 kupcem omogočil, da pri svojih težkokategornikih razredov FH, FM in FMX namesto dizelskega pogona izberejo električnega. To jim omogoča šasija, ki je narejena tako, da je neodvisna od tipa pogona. 

Masovna proizvodnja bo stekla z začetkom leta 2022. 

Volvo električni tovornjak | Avtor: Volvo Volvo

Odvisno od specifikacije tovornjaka proizvajalec obljublja doseg z enim polnjenem do 300 kilometrov, z uporabo električnih tovornjakov pa strankam nudijo možnost prilagajanja svojih voznih parkov na način, ki jim bodo pri nezmanjšani izkoriščenosti omogočili najnižje izpuste.

Konkretnejši podatki glede moči in izvedb pa v tem trenutku še niso znani.

Pri Volvu v razvoju sicer gledajo že tudi korak dlje na takšne tovornjake, ki bodo namenjeni za dolge proge in najtežje tovore. Tudi ti bodo elektrificirani, pri tem pa Volvo verjame predvsem v pogon na vodikove gorivne celice. Prve serijske modele napovedujejo za drugo polovico dekade, medtem ko naj bi do leta 2040 povsem opustili fosilna goriva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.