Avto > Kombinirana
577 ogledov

Sofie je stara sedemdeset let

VW transporter
1/15
Volkswagen
Sofie, najstarejši znani ohranjeni volkswagen transporter T1, je praznovala sedemdeseti rojstni dan.

Volkswagen je svoj tip 2, bolj znan kot volkswagen transporter prve generacije, ki letos praznuje sedemdeset let obstoja, v vseh različicah izdelal v skoraj dveh milijonih primerkov, a le eden je najstarejši znani ohranjeni primerek.

VW transporter | Avtor: Volkswagen Volkswagen

To je Sofie, volkswagen transporter letnika 1950, torej avtomobil, ki je bil izdelan v letu, ko je Volkswagen sploh začel izdelovati ta model, in je del zgodovinske zbirke Volkswagnovega oddelka gospodarskih vozil. Sofie je furgon v labodje odtenku modre barve, kakršen je bil v začetku na transporterjih zelo pogost, nosi pa zelo zgodnjo serijsko številko 20-1880.

VW transporter Avto Poskočni delavec praznuje sedem križev

23 let tlake

Volkswagen je avtomobil, ki so ga izdelali 5. avgusta 1950 (proizvodnja transporterja je sicer stekla 5. Marca 1950), prodal lokalni upravi v Hildesheimu, kjer je naslednjih triindvajset kot vsak drug kombi opravljal prevozniške zadolžitve. Leta 1973 so ga upokojili in med letoma 1973 in 1992 se je med njegovimi lastniki zvrstilo več navdušencev za starodobne Volkswagne.

VW transporter | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Ko se je zadnji izmed njih leta 1992 odločil, da ga proda s pomočjo oglasa, ki ga je objavil v reviji ljubiteljev starodobnih vozil, to ni bilo lahko pravilo, saj je bil volkswagen transporter v tistih časih še vse prej kot iskano blago. Šele po več objavljenih oglasih in mesecih ponujanja je zanj izvedel danski ljubitelj starodobnikov Tonny L. z Danske.

VW transporter, radar Avto Takšen je bil eden prvih policijskih radarjev

Spomin na prvega

Lastnika je poklical in transporter kupil ne da bi ga videl, za odločitev pa je bila pomemben zgolj podatek o tem, da ima najnižjo znano serijsko številko. Odšel je v Nemčijo in ga domov odpeljal s pomočjo avtovleke. Njegov »novi« transporter je namreč devetnajst let preživel v različnih garažah in ne na cesti, zato je moral najprej zamenjati večino bistvenih delov. Tedaj mu je tudi nadel ime Sofie, v spomin na prvega transporterja sploh, ki so ga prodali na Danske in mu je lastnik tudi dal takšno ime.

VW transporter | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Med letoma 2000 in 2003 je bila Sofie podvržena temeljiti obnovi, potem pa je Tonny z njo po vsej Evropi prevozil več kot 20.000 kilometrov in pozornost vzbujal tudi na srečanjih ljubiteljev starodobnih volkswagnov. Leta 2014, ko mu starost ni več dovolila, da bi se z avtomobilom veliko vozil, se je odločil da ga proda vestnemu nasledniku.

Vrnitev domov

Naključje je hotelo, da je prav leta 2014 Volkswagnov oddelek gospodarskih vozil v Hannovru obiskal danski kronski princ, ki ga je spremljal tudi Volkswagnov danski uvoznik. Ta je Volkswagnovim ljudem omenil, da novega lastnika išče imenitno ohranjeni transporter letnika 1950 in zgodovinski oddelek tovarne je šel takoj v akcijo.

VW T6.1 Avto Volkswagen T6.1 je usklajen s sodobnimi standardi

Konec leta 2014 je Sofie tako v odličnem stanju prispela v Volkswagnovo zgodovinsko zbirko, kjer je pred dnevi praznovala tudi svoj sedemdeseti rojstni dan.

VW transporter | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.