Avto
50 ogledov

Koncept Q8 upravičuje status novega zastavonoše Audija

Audi Q8 koncept
1/12
Audi
Audi Q8 je, čeprav še kot koncept, ena največjih zvezd avtosalona v Detroitu.

Kar so pri znamki napovedali pred nekaj tedni s prikazom prvih skic, so sedaj izpolnili in predstavili skoraj serijskega novega zastavonošo Audija. Q8 je dolg prek petih metrov, širok prek dva metra in ima med kolesi tri metre razdalje. Zato pa je v primerjavi z Q7 nižji, precej bolj športno zašiljena bosta glede na koncept očitno tudi streha in zadek. Predstavljeni koncept, ki ima 630 litrov prostora za prtljago, je sicer štirisedežnik, a bo serijski avto najverjetneje sprejel vase vsaj pet potnikov. 

V predstavljeni koncept so vgradili kombinacijo 3,0-litrskega TFSi motorja in električnega motorja ter 17,9 kWh baterijo. Skupna moč je 330 kW in 700 Nm navora, kar zadostuje za 5,4 sekunde do hitrosti 100 km/h, medtem ko je izračunana kombinirana poraba 2,3 litra bencina na 100 km vožnje. Zgolj na elektriko lahko pelje do 60 km daleč, avto ima vgrajen 8-stopenjski menjalnik. Glede na izjave Audijevih vodilnih mož bo takšna kombinacija pogona zelo verjetna v serijskem modelu.

Q8 štrli od že videnega tudi po številnih drugih tehnologijah, ki jih ima vgrajene, začenši z virtualnim kokpitom, kjer se s funkcijami upravlja prek 12,3-palčnega zaslona ali prek na pritisk občutljivih polj, razporejenih po celotni gladki armaturi. Med drugim avto prepozna, ko se vanj usede sopotnik in mu takoj ponudi ločeno upravljanje klimatske naprave. Za osvetljavo ceste skrbijo novi matrični LED žarometi, celoten zadnji del pa osvetljuje LED trak.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.