Avto
40546 ogledov

Do izpita za ceno čelade

Motorist Profimedia Fotografija je simbolična.
Država je predpisala natančnejša navodila, kako po novem do vozniškega izpita kategorije A1. Dovolj bo že okoli 250 evrov.

"Zanima me, zakaj avto šole še nimajo nobenih informacij, kako se bo opravljal izpit za A1?" S tem vprašanjem se je na nas obrnil bralec. Mislil je na novost, ko bo po 1. juniju imetnik izpita B kategorije lahko izkoristil možnost in po skrajšanem postopku pridobil dovoljenje za vožnjo motornih koles kategorije A1. 

V Uradnem listu je bil v torek objavljen novi pravilnik o opravljanju izpitov po posameznih kategorijah. Z njim so že seznanjeni tudi inštruktorji, je razvidno iz spletne strani Združenja šol vožnje Slovenije. 

Sym wolf CR 300i Še nikoli tako Avto "Ljudje jih kupujejo, še preden dobijo izpit"

Kaj po novem piše v pravilniku

Kot je znano, bo dovoljenje za A1 mogoče dobiti po dveh poteh. "A1 z B s kodo 125" pomeni, da bo kandidat z izpitom B, ki ni začetnik, dovoljenje za A1 pridobil zgolj na podlagi šestih ur praktičnega usposabljanja v šoli vožnje.

Zaključnega izpita ne bo, dovolj bo samovrednotenje skupaj z inštruktorjem. Vendar bo imel novopečeni motorist posledično v vozniškem dovoljenju vpisano kodo 125, kar pomeni, da lahko kategorijo A1 vozi le na območju Slovenije. 

Šola vožnje za motor | Avtor: Profimedias Profimedias

"A1 z B" različica pridobivanja izpita pa pomeni, da bo kandidat na koncu imel neomejen izpit za kategorijo A1, kar bo omogočilo tudi nadgradnjo na A2 ali A. Takšen kandidat mora opraviti teoretični in praktični del vozniškega izpita. Teoretični del opravi brez obiskovanja predavanj.

Za praktični del izobraževanja je predpisanih najmanj sedem ur vožnje. Razlika z "B s kodo 125" je v dodatni uri pri drugi učni stopnji, kjer se kandidati učijo veščin vključevanja in vožnje v prometu ter ravnanja v posebnih situacijah.

Prva stopnja (priprava na vožnjo, vadba zahtevnejših elementov vožnje ...) pri obeh načinih pridobivanja izpita obsega po dve uri, tretja stopnja (vožnja izven naselja, po avtocesti ...) pa po tri učne ure.

Pri klasičnem pridobivanju A1 izpita so za prvo stopnjo predvidene 4 ure, za drugo 6 in tretjo 10 ur.

Ura praktične vožnje za A1 kategorijo po cenikih, ki so dostopni na spletu, stane okoli 40 evrov. To pomeni, da je mogoče "okleščeno" različico A1 pridobiti že za okoli 250 evrov, kar je cena precej povprečne motoristične čelade.

KMC Motoshop PROMO Uporabno Kaj moramo paziti pri nakupu motorja?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 09:53 19.maj 2022.

    Kaj ko bi še izpit za avto malo pocenili. Čeprav gre za voziške izpite celo premoženje pa je vozna kultura totalno na psu. Po moje bi bilo potrebno spremeniti še kaj drugega kot samo ceno.