Avto
6251 ogledov

Končno! Z aplikacijo lahko preverite, kje je najcenejši bencin v Sloveniji

Gorivo v avtu Profimedias
Tudi slovenski vozniki so dobili možnost primerjave dereguliranih cen goriv s pomočjo slovenskega primerjalnika, ki so v tujini malodane obvezni.

O misiji nemogoče pri iskanju najcenejših dereguliranih goriv in o pozabljenih obljubah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška o informiranjih potrošnikov smo že pisali. Zahvaljujoč posodobljeni aplikaciji AMZS je ta misija zdaj nekoliko lažja.

Aplikacija uporabnikom nudi možnost primerjave cen dereguliranega 100-oktanskega bencina in utekočinjena naftnega plina LPG ter delno dereguliranega 95-oktanskega bencina in dizla. V prvi vrsti aplikacija ponudi posamezniku možnost treh najugodnejših črpalk v Sloveniji za vsako vrsto goriva posamezno, v nadaljevanju pa so razvrščeni bencinski servisi glede na bližino vaše trenutne lokacije.

Kje so največje razlike?

Cene goriv 95-oktanskega bencina in dizla, ki jima trgovci lahko določajo cene na avtocestah in hitrih cestah, se zaenkrat bistveno še ne razlikujejo, a kot navajajo na AMZS, lahko uporabniki že spremljajo njihov trend. "Ko bodo razlike večje, bo edinstvena funkcionalnost AMZS aplikacije nepogrešljiv sopotnik na poti, saj bodo lahko uporabniki aplikacije na ta način tudi prihranili," nam je pojasnila predstavnica AMZS Anita Drev.

Večjo korist od preverjanja cen pa si lahko zaenkrat obetajo uporabniki 100-oktanskih goriv, kjer je Analiza gibanja cen sproščenih naftnih derivatov, ki jo je pripravilo gospodarsko ministrstvo v sodelovanju z UMAR, pokazala, da je cena po deregulaciji povprečno za 1,3 odstotka višja od informativne modelske cene, ki bi veljala, če ne bi prišlo do sprostitve cen.

Aplikacija je na voljo za uporabnike sistema Android in iOS brezplačno, bodo pa v imenu dodatnih informacij upravitelji od vas skušali pridobiti vašo telefonsko številko.

V tujini, kjer trgovci v večini lahko prosto oblikujejo cene goriv, so podobni primerjalniki malodane obvezni. Imajo ga na primer na Hrvaškem, Italiji in Avstriji ...

Komentarjev 15
  • kapibara 10:17 14.april 2017.

    Stvar je potrebno zakomplicirati, da lahko "soliš pamet" o tuji funk-conalni nepismenosti

  • kapibara 10:16 14.april 2017.

    Sorči nooo,Jest z miško Ne hodim po tekstu...Jo držim v mišnico, da mi ne dela škode po špajzi

  • jnovak 09:26 12.april 2017.

    Kaj to pomeni "porabnik stroškov"?