Avto
567 ogledov

Konec težav z vodo za vetrobransko steklo

Boschevi pametni brisalci Bosch
Jet Wiper je novi Boschev sistem pametnega čiščenja vetrobranskih stekel z brisalci v katera so vgrajene šobe za pršenje vode na vetrobransko steklo. Tehnologija sicer ni nova, saj jo uporablja že kar nekaj proizvajalcev vozil.

Pri Boschu trdijo, da so njihov sistem razvili do te mere, da ni zaman porabljena niti ena kapljica vode, prihranek na tekočini pa je do 50-odstoten. Iz šob v metlicah brisalca se voda, oziroma tekočina za pranje stekel, na vetrobransko steklo razprši bolj enakomerno, s čimer je omogočeno čiščenje vetrobranskega stekla s celotno dolžino metlice. Pri Boschu trdijo, da so stekla veliko bolj čista, kot s klasičnimi metlicami brisalcev, ki na steklu puščajo sled, vidljivost na cesto pa je zato slabša.

Boschevi pametni brisalci | Avtor: Bosch Bosch
Sistem Jet Wiper je sestavljen iz motorčka in senzorjev, ki v vsakem trenutku zaznavajo položaj brisalca. Da bi dosegli čim večji učinek čiščenja, do razprševanja tekočine pride le takrat, ko je ročica brisalnika pomaknjena navzgor. Na ta način tekočino za čiščenje šobe brizgnejo naravnost pred metlici, ki jo razporedita po celotnem vetrobranskem steklu.

Končni rezultat čiščenja stekla ni odvisen od hitrosti vožnje, kot je to primer pri konvencionalnih brisalcih, kjer so šobe za tekočino nameščene na motorni pokrov. To pomeni, da so pri večjih hitrostih, ob vsakem brizgu vode iz šob, izgube večje, na mesto na steklu, kjer je umazanija pa se razprši manj tekočine. Rezultat je pogosto slabo očiščeno vetrobransko steklo. V zimskem času so šobe pri novem Boschevem sistemu ogrevane.

Komentarjev 1
  • maresem 11:48 12.april 2015.

    To je pa res neka inovacija.