Avto
13 ogledov

Internetna povezava bo znižala stroške

Internet v avtomobilu Bosch
Pred 20 leti je splet povsem spremenil svet računalništva. V naslednjih nekaj letih se bo isto zgodilo z avtomobili. Na CES je Bosch pokazal, kako avtomobili postajajo aktiven del spleta, kar voznikom prinaša vrsto prednosti.

Bosch obsežno znanje ponuja na vseh pomembnih področjih. Podjetje ponuja strojno opremo, ki vzpostavi povezavo z zunanjim svetom, prilagodljiv osnoven programski paket, ki združuje ponudnike in uporabnike storitev, ter številne sorodne storitve.

Fizično sredstvo za omogočanje vseh pametnih rešitev je Boscheva nadzorna enota za povezljivost. Ta majhna škatla je povezana z omrežjem v avtu in obsega GMS-modul za komunikacijo ter po navadi tudi GPS-modul, ki posreduje podatke o trenutnem položaju, kar je pomembno za številne storitve. Enoto ponuja v različnih konfiguracijah za uporabo v osebnih avtomobilih, tovornjakih ter motornih kolesih. Nemci na primer pričakujejo, da bo že leta 2016 vsako novo gospodarsko vozilo za dolge razdalje v Evropi in ZDA ponujeno z možnostjo omrežene rešitve.

Boljši pregled voznih parkov

Podružnica Boscheve programske inovacije, ki je povsem v Boschevi lasti, ponuja modularen programski paket, ki ga je mogoče prilagajati. Od leta 2011 ga v Singapurju uporabljajo kot osnovo za omrežno infrastrukturo za polnjenje vozila, ki je preprosta za uporabo, in od leta 2013 v Nemčiji kot osnovo storitve za vodenje voznega parka. Od leta 2015 bo del osnove za inovativne  intermodalne prometne koncepte v Stuttgartu. Boscheve nove telematske storitve zagotavljajo večjo transparentnost in boljši pregled za upravljavce voznih parkov.

Prek vmesnika za sistem diagnostike v vozilu (OBD) se podatki o potovanju in servisni podatki pošiljajo v Bosch za analizo podatkov. Na podlagi teh ovrednotenih podatkov lahko upravljavec voznega parka optimizira čas delovanja in vzdrževanja. Zaradi integracije sledenja vozil s pomočjo sistema GPS so na voljo tudi storitve, kot sta elektronski dnevnik in sistem za opozarjanje na krajo.  Vse to zmanjšuje skupne stroške vozila.

Rešitev, ki resnično rešuje življenja, je storitev eCall – v vozilo vgrajen sistem za klic v sili. Če sistem zazna, da je bilo vozilo udeleženo v nesreči, te informacije pošlje v komunikacijski center Bosch, kjer je vedno nekdo na voljo. Večjezični sodelavci centra stopijo v stik z voznikom
in po potrebi opozorijo policijo ter reševalne službe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.