Avto
154 ogledov

Še imajo kolesa, a tudi veliko več

Avto razvoj Žurnal24 main
Napredek. Tehnološki skok naprej tolikšen kot v več prejšnjih desetletjih skupaj.

“Razlika med deset let starim in novim srednje velikim modelom avta je ogromna, saj so se v zadnjem desetletju spremenili praktično vsi vidiki varnosti. Danes se v veliki meri uporabljata ultratrdno jeklo in aluminij, sprednji del avtov je po dizajnu precej drugačen, v kabini so zračne blazine naslednje generacije, ESC je serijski, vse več proizvajalcev pa ponuja sistem AEB, ki je med najpomembnejšimi izumi zadnjih desetletij,” so za Žurnal povedali pri organizaciji Euro NCAP.

“Pri opremi smo si pred desetimi leti vsi želeli klimatsko napravo in radio, varnostno bolj ozaveščeni pa štiri zračne blazine in ABS,” pravijo pri uvozniku za vozila Renault. “To, kar je bil nekdaj na seznamu želja radio, je danes na dotik občutljiv zaslon večfunkcijske naprave, ki poleg radia uporabniku ponuja navigacijo, prostoročno telefoniranje ...” Pri Summit Motorsu, uvozniku za forde, opozarjajo še na vnovično povečanje zanimanja za bencinarje v zadnjih letih, in sicer predvsem zaradi malih turbomotorjev.

Kvantni skok so v zadnjem obdobju naredili pnevmatike in svetila, vodljivost avtomobilov pa je bistveno izboljšana, zato se voznikove napake lažje odpuščajo.

Pred desetimi leti je zvenelo noro

• LED- ali celo laserske glavne luči
• samodejno ustavljanje
• 360-stopinjski pogled kamer na zaslonu
• internet v avtu
• samodejno parkiranje
• samodejna vožnja

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.