Avto
46 ogledov

Napoveduje se propad polovice radijskih postaj

Avtoradio Žurnal24 main
Strokovnjaki zaradi vse večje razširjenosti pametnih telefonov z naloženimi aplikacijami, ki predvajajo samo tisto, kar uporabnik želi, radijskim postajam napovedujejo črno prihodnost.

Velik ljubitelj in poznavalec zgodovine Gordon Borell je raziskal razvoj medijev v prejšnjem stoletju. Zdaj napoveduje težke čase za radijsko industrijo in pravi: polovica vseh AM/FM postaj bo v naslednjem desetletju izbrisanih.

Trn v peti so aplikacije na pametnih telefonih

Borellove napovedi ne bi smele biti večje presenečenje za vsakega, ki ima pametni telefon in eno ali več aplikacij za prenos audio vsebine. Aplikacija Pandora z uporabo lastnega glasbenega algoritma Music Genome omogoča predvajanje neskončnega niza najbolj priljubljenih pesmi. Spotify, Rdio, Beats in druge aplikacije omogočajo predvajanje kateregakoli glasbenega albuma ali glasbenega izvajalca kadarkoli si to uporabnik zaželi.

Tudi aplikacije, kot so TuneIna ali katerekoli druge aplikacije za predvajanje specializiranih novic ali podcastov, predvajajo vsebino točno takrat, ko to uporabnik želi.

Renesansa manjših radijskih postaj

Borell je v pogovoru za RAIN - Radio And Internet News, primerjal spremembo nadzorne plošče na avtomobilu s pojavom radia v tiskanem svetu in televizije v radijskem svetu.

"Industrija se sooča z velikimi spremembami. Nadzorna plošča v avtomobilu postaja vse bolj podobna televiziji. Kako naprej?" se sprašuje Borell, ki ne predvideva smrti vseh radijskih postaj, ne omenja pa niti satelitskega radia, ki ima svoje težave. Pravi, da bodo najmočnejši "igralci" obstali, a hkrati predvideva renesanso manjših postaj, ki bodo ponovno prevzele določene frekvence, kot primere pa navaja postaje lokalnih organizacij, cerkve, šole ...

Vseeno izpostavlja, da so radijske postaje na poti k izumrtju: "Obstajajo novi načini za poslušanje zvoka in dodaja, da za to niso več potrebne licence ali koncesije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.