Avto
335 ogledov

Konec za C5, konec za revolucionarno vzmetenje

Citroen C5 Citroën
Citroën C5 je (vsaj za nekaj let) končal svojo pot. A ljubitelje velikih citroënov utegne še bolj razžalostiti vest, da je z njim odšla v zgodovino tehnologijo, ki je bila zadnjih 60 let velika posebnost v avtomobilskem svetu.

1. junija je s tekočega traku v tovarni PSA v Rennesu prišel poslednji C5, doslej največji citroën. konec je bil pričakovan, saj so dosedanjo drugo generacijo pričeli izdelovati že oktobra pred 10 leti. V tem času je našel okoli 640 tisoč kupcev, veliko večino v Evropi. Lani pa so prodali le še 10 tisoč primerkov modela, ki naj bi se kosal z VW passatom, škodo superbom, opel insignio, peugeotom 508 ali ford mondeom. Zadnji proizvedeni C5 je bil karavan, saj so limuzino prenehali izdelovati že pred pol leta.

Naslednika vsaj za zdaj ne bo, morda bodo naslednjega večjega citroëna pokazali čez dve leti. Prav gotovo pa ne bo več povratka za tehnologijo hidropnevmatskega vzmetenja (sedanja generacija se je imenovala Hydractive 3+), po kateri je bila znamka znana že vse od sredine prejšnjega stoletja, ko je debitirala v znamenitem DS. Tovrstno vzmetenje je bilo vedno znano po mehkobi v primerjavi s klasičnimi jeklenimi vzmetmi in občutku, da se sedi na leteči preprogi. 

A zadnja leta so se kupci vse redkeje odločali za to drago tehnologijo, ki ni bila brez hib. Ob koncu proizvodnje so pri Citroënu ponovili, da gre hidropnevmatsko vzmetenje v pokoj, namesto njega pa naj bi še letos pokazali "revolucionarno novost", ki bo temeljila na klasičnem vzmetenju in jo bodo uporabljali pri blaženju v prihodnjih avtih.

Menda naj bi tehnologijo obdržali le zase in je ne bodo delili s sestrskima znamkama DS ter Peugeot, niti Oplom. Citroën je sicer v fazi ostrega prestrukturiranja, med drugim močno zmanjšujejo število modelov, ki jih imajo v proizvodnji. Teh naj bi bilo v bodoče le še sedem, a naj bi ti poskrbeli za rast prodaje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.