Avto
7070 ogledov

Kranjčani, opustite upanje in raje molite za milo zimo

Obnova mostu v Kranju
1/7
Andrej Leban
Tako nekako zveni povzetek obljub za hitrejšo obnovo mostu, ki bi Kranj rešila pred neznosno gnečo, s katero mesto in celotna okolica živita že dva meseca, čakajo pa jih še štirje.

Bil je to čuden prizor. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in aktualni kranjski župan Bojan Trilar sta se postavila pred novinarje in snemalce tik pod deloviščem mostu čez Savo, na katerem se je konec septembra pričela zloglasna prenova. V silovitem trušču pnevmatskega kladiva sta jela v mikrofone izražati sočustvovanje s Kranjčani in prositi za potrpljenje. Nekaj metrov stran so delavci podjetja Markomark Nival nadaljevali z obnovo, kot da bi želeli dokazati, da so pretekla vprašanja meščanov in novinarjev z namigovanji o premajhnem številu moštva ter polžjem tempu rekonstrukcije neosnovani. Ni bilo časa niti za petminutno pavzo, da bi ministrico in ostale prisotne lahko jasno razumeli.

"Zaenkrat ne vidim, da bi kjerkoli zabušavali."

Ivo Jereb, ZIL Inženiring

Ministrica in domačinka Bratuškova je med tem hrupom povedala, da so imeli danes zjutraj sestanek, na katerem so skupaj z naročnikom - državno Direkcijo za infrastrukturo, z izvajalcem del - podjetjem Markomark Nival, in z nadzornimi projektanti iz podjetja ZIL Inženiring iskali načine, kako bi bilo mogoče obnovo mostu prek Save končati pred rokom, ki je postavljen šele za drugo polovico marca prihodnje leto.

Kot je dejala, bodo v naslednjih dveh tednih vsi vpleteni pretresli možnosti, kako bi lahko pospešili prenovo vitalnega mostu. Ob tem pa je poudarila, da sta varnost in kvalitetna prenova še vedno prioriteti.

Jutranja prometna konica v Kranju Običajen dan Avto Slovensko mesto, v katerem policisti garajo precej bolj od gradbincev

Obnova mostu v Kranju | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Odgovorni projektant iz podjetja ZIL inženiring Ivo Jereb je zatrdil, da je prenova mostu zelo zahtevna in jo je mogoče kljub popolni zapori za promet opravljati le po natančno predvidenih fazah, ki ne dovoljujejo, da bi bilo na mostu "hkrati 50 ljudi." Tako da so med drugim odvisni tudi od dilatacije med konstrukcijo mostu in brežino, ki pa jo bodo iz tujine dobili šele čez 14 dni. Dela potekajo tudi na utrjevanju posameznih stebrov, voziščna konstrukcija na starem mostu pa da je bila pretanka. "Zaenkrat ne vidim, da bi kjer koli zabušavali," je povzel Jereb dosedanje opravljeno delo.

Alenka Bratušek Avto Ministrica se posipa s pepelom, njen podrejeni ne

Ob tem pa je Jereb omenil, da je bila glavnina projekta prenove narejena že daljnega leta 2005, kar je zelo začudilo tudi ministrico. Jereb ni želel biti konkreten, kje bodo z izvajalcem skušali poiskati rezerve za pohitritev del, je pa omenil, da bi lahko ugodno vreme, kot so ga bili deležni doslej, občutno skrajšalo rok zaključka del, ki je trenutno postavljen na 20. marec 2019.

Obnova mostu v Kranju | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Županova zahvala uniformirancem

Župan Trilar, sicer tesni politični zaveznik ministričine stranke Zavezništvo Alenke Bratušek na skorajšnjih lokalnih volitvah, je ponovil ministričine besede, da je varnost meščanov prioriteta in se ob tej priložnosti zahvalil kranjskim policistom in redarjem. Ti že od začetka zapore vsak dan urejajo gost promet skozi center mesta in naprej proti Škofji Loki oziroma zgornji Gorenjski, saj je popolna zapora enega od treh glavnih mostov čez Savo v Kranju cestni promet spremenila v eno samo dolgo počasi se premikajočo pločevinasto kačo ter zelo otežila dostop do mestnih ustanov.

Kolesarji, opustite upanje na varnejši most

Kot kaže, pa je bitka kolesarjev za njim prijaznejši most izgubljena. Projekt iz leta 2005 za izvedbo rekonstrukcije jih je prezrl in tudi zdajšnja obnova gre v smer, da bo most sestavljen le iz dvopasovnega cestišča za ves motorni promet in pločnikoma za pešce na vsaki strani. Jereb pojasnjuje, da obstoječi predpisi o gradnji ne dovoljujejo sprememb, da bi lahko plato mostu razširili in s tem dobili prostor za ločen pas za kolesarje. Težava da je tudi naklon mostu, s katerega se cesta vzpne na levi breg Save proti nakelskemu polju.

andrej.leban@zurna24.si

Komentarjev 10
  • Jambor 19:41 14.november 2018.

    Ja, kaj? Odpustite ji, saj ne ve kaj dela. Opravičilo (opravičila) itak sledi(jo).

  • Avatar praufo
    praufo 18:04 14.november 2018.

    po občinah se premalo dela na vzdrževanju, tiste ki so pri koritu zanimajo veliki projekti, kjer so velike provizije, tipičen primer je tržič, kjer je voda odnesla zemljo na kateri je bilo 3cm asfalta in če ne bi voda odnesla, ...prikaži več bi tako tudi ostalo, župan pa izkorišča nesrečo za svojo promocijo in vsak dan dviguje stroške sanacije ... prvi dan je začel pri 10 (čez prst), potem 12, zdaj že 15, dejansko bo pa 20 ali več - milijončkov ... kranj ista zgodba, most je bil čist dober, dokler ...???

  • Decko 16:52 14.november 2018.

    Zdavnaj bi mogli obvoznico naredit kot so imeli plan po drugi strani. Kranj je sramota z rondoji k jih ma vsaka vas vec in vecje, avtobusna in železniška postaja totalna sramota, da ne govorim o tem da sto let ni ...prikaži več že novih naselij , kraj je cel totalna sramota.