Avto
416 ogledov

Kurilno olje – več škode kot koristi

Opolnoči sta se podražila oba bencina, dizel in kurilno olje pa sta cenejša. (Fo Žurnal24 main
Ob rekordnih cenah naftnih derivatov se najdejo tudi takšni vozniki, ki poskušajo voziti ceneje tako, da v vozilo točijo kurilno olje. Strokovnjaki to odsvetujejo, saj je poraba vozila višja tudi do 30 odstotkov, pri novejših avtomobilih lahko hitro pride do dragih okvar, kazni pa so visoke.

Cene pogonskih goriv so se v minulih dveh tednih na sredozemskih borzah občutno povečale, kar vpliva na rast cen goriv tudi pri nas, rast cen pa naj bi se nadaljevala tudi v prihodnje, trdijo strokovnjaki.

Kurilno olje je več kot 30 centov cenejše od dizelskega goriva in je po ugotovitvah trošarinskih kontrol kljub prepovedi pogosto uporabljen kot pogonsko gorivo predvsem v tovornih vozilih, kmetijski mehanizaciji, pa tudi osebnih vozilih.

Strokovnjaki trdijo, da se takšno varčevanje voznikov velikokrat ne izide, in poudarjajo, da je kurilno olje namenjeno ogrevanju in ne pogonskim agregatom v vozilih. "V večini primerov pri starejših vozilih kurilno olje ne povzroča težav, kar jim omogoča še star sistem Boscheve tlačilke. Šobe so širše in omogočajo več pretoka, zato barva, ki jo ima kurilno olje, ne povzroča večjih poškodb. Pri novih vozilih, ki imajo piezo vbrizgalne šobe in mikroluknjice, pa kurilno olje sistem hitro zapaca. Nekateri avtomobili imajo v sistemu že nameščene senzorje, ki takoj javijo napako," pravi mehanik pri Nissan Krulc Primož Trdin.

PREBERITE ŠE: 5 načinov, kako lahko sami znižate porabo

Strokovnjak med stranske učinke kurilnega olja v avtomobilih uvršča večje kajenje avtomobila, nemiren tek motorja, za 30 odstotkov pa je višja tudi poraba. Višji so tudi stroški vzdrževanja. "V primeru, da pride do okvare, voznik ne bo privarčeval nič. Na servisu takoj vidimo, ali je bilo uporabljeno kurilno olje. V tem primeru garancija na vozilo ne velja. Na uradnih servisih so stroški vbrizgalnih sistemov in šob lahko zelo visoki, tudi do tisoč evrov," dodaja Trdin.

V času, ko so cene goriv poletele v nebo, so pogoste tudi trošarinske kontrole, zagrožene pa so kazni do 1.200 evrov. Dodaten strošek je še čiščenje rezervoarja pri pooblaščenem servisu, zato je polnjenje vozila s kurilnim oljem ob vseh negativnih stranskih učinkih še toliko bolj tvegano dejanje.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 00:05 26.februar 2012.

    Vsak, ki se vozi za takšnim dizelom , lahko zavoha in iz kajenja iz auspuha zazna kurilca !

  • Žurnalček 00:04 26.februar 2012.

    Tu gre za carinski prekršek - trošarinski - in ne prometni, zato tudi policaji ne kontrolirajo , ampak so samo prisotni zaradi zaustavljanja vozil za kontrolo.

  • zdrej 08:23 24.februar 2012.

    , ki je nesposoben sprejemati življenske zakone.