Avto
66 ogledov

Slovenci gledamo na nižjo porabo

Inštruktor varčne in varne vožnje Tilen Holynski s svojimi nasveti pomaga tekmov Žurnal24 main
Inštruktor varčne in varne vožnje Tilen Holynski z Akademije dobre vožnje tudi letos sodeluje na tekmovanju, v katerem Žurnal24 in Opel iščeta najvarčnejšega voznika.

Tilen Holynski s svojimi nasveti o varčni vožnji pred vsakim tekmovanjem poduči tekmovalce. Kaj jim svetuje, pa si preberite v intervjuju.

Kako je najlažje biti varčni voznik?
S tehniko vožnje lahko naredimo veliko. Velika večina ljudi se zanaša na avtomobile in kar jim tehnika ponuja, vendar pa lahko že s tehniko vožnje tako starejše kot novejše avtomobile pripravimo do manjše porabe.

Kako se lahko naučimo tehnike vožnje?
Tehnike se lahko naučite v šoli varčne vožnje ali pa se prijavite na tekmovanje za najvarčnejšega voznika. Gre za znanje tako o tehniki kot teoriji, največ pa k zmanjšanju porabe pripomore praksa. Je pa seveda treba poskusiti.

Koliko stanejo tečaji varne vožnje in kaj dobijo vozniki za svoj denar?
Individualen tečaj stane okoli 60 evrov. Teoretičen del s skupino in individualna vožnja traja okoli uro in pol. Tečaj zajema vožnjo po avtocesti, navadni cesti, vožnjo v klanec. V enem dnevu lahko tehniko usvoji vsak.

Mislite, da bi to moralo ponujati tudi avtošole?
Določene avtošole to že ponujajo, vendar pa pri nas to še ni tako ozaveščeno. Na Nizozemskem že vse avtošole delujejo na osnovi varčnega voznika. Dobro bi bilo, da bi se to tudi pri nas že prakticiralo. Ko se takšna tehnika vožnje usvoji, se v prihodnje ne spremeni veliko. Varčni smo že po naravi.

Se lahko voznik varčne vožnje nauči sam, brez pomoči?
Najpomembnejša je praksa. Če imate nekoga, ki ve, kako se vozi varčno, vam pomaga in vas popravlja, je to mnogo lažje.

Določene avtošole to že ponujajo, vendar pa pri nas to še ni tako ozaveščeno. Na Nizozemskem že vse avtošole delujejo na osnovi varčnega voznika.
Tilen Holynski
Kateri avtomobili so bolj naklonjeni varčnosti in kateri manj?
Vsi so lahko varčni. Vsi proizvajalci se trudijo, ampak kot sem že rekel – to ni dovolj. Pomembnejša je tehnika vožnje.

Katera je največja napaka, ki jo delajo vozniki in je v nasprotju z varčnostjo?
Napak je kar veliko. Najpogostejša napaka je priganjanje motorja v previsoke vrtljaje.

Smo Slovenci varčni vozniki?
Mislim, da smo. Čeprav še nismo tako ozaveščeni, da bi spremljali kakšne novosti. Varčni smo že zaradi tega, ker v trenutnem položaju, ko so cene goriv poletele v višave, vsi gledajo na to, da bi porabili čim manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.