Avto
26 ogledov

Ladje vse bolj "vesoljske"

Koncept ladje prihodnosti
1/4
Facebook
Finsko tehniškoraziskovalno središče VTT in britanski proizvajalec luksuznih vozil Rolls-Royce sta združila moči.

V desetih letih bo življenje posadk na tovornih ladjah in drugih komercialnih plovil zaradi novih tehnologij udobnejše.

Strokovnjaki napovedujejo, da bomo leta 2025 na ulicah videli prve avtonomne avtomobile, nove tehnologije iz avtomobilske industrije pa se hitro širijo v druge vrste prevoza. Kako je s plovili? Potniške in tovorne ladje so še vedno odvisne od izkušenj kapitanov, vsaj večino časa. A tudi na tem področju se obetajo spremembe.

Kapitani sodelovali z nasveti

Raziskovalci VTT na Finskem in inženirji Rolls-Roycea so združili izkušnje in se lotili raziskovanja delovanja ladijskih posadk. Izdelali so futurističen koncept in obliko tehnološko izpiljene kabine, namenjene komercialni plovbi.

V raziskavi so sodelovali člani ladijskih posadk, kapitani in prvi častniki, ki so lahko podali svoje predloge za večjo udobje in varnost, varčevanje z energijo in večjo uporabnost. Končna oblika je zelo "vesoljska", nared pa naj bi bila v naslednjih desetih letih.

Veliki projekcijski zasloni

Strokovnjaki predvidevajo, da v prihodnosti ladje ne bodo več potrebovale ogromne kabine za pilotiranje, pač pa majhne delovne postaje, obdane s steklom, ki bo kot velik projekcijski zaslon. Informacije z navigacijske naprave se bodo prikazovale na steklu pred posadko, ki bo imela natančen vpogled na vse ovire na poti, ki morda zaradi megle ali slabše vidljivosti ne bi bile vidne. V temi bi s pomočjo kamer v vsakem vremenu natančno videli, kaj je pred ladjo.

Programska oprema bo pripomogla k varčevanju. Ko bo kapitan vnesel podatke o trasi, bo navigacijski sistem sam predvidel, katera pot je najgospodarnejša, v veliko pomoč pa bo sistem za analizo količine ledu v morju, ki bo preprečil katastrofo.

Prihodnost čezoceanskega prevoza bo lahko povezana z daljinskim upravljanjem. Pri VTT in Rolls-Royceu menijo, da bodo odzivi pozitivni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.