Avto
11 ogledov

Lani umrlo 21 pešcev, še 700 poškodovanih

Žurnal24 main
Samo lani je za posledicami prometnih nesreč umrlo 21 pešcev, od tega deset starejših od 54 let, 134 jih je bilo hudo poškodovanih, 560 pa lažje. Nevarnosti se morajo zavedati tako pešci kot vozniki, zato podajamo nekaj nasvetov za varnost.

V ponedeljek se je začela akcija Pešec, BODI preVIDEN, ki bo potekala do 12. februarja pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa. Cilj je zmanjšanje števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, in povečanje uporabe odsevnih teles.

Starejši najbolj ogroženi
Kot je pojasnil v. d. vodje sektorja Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) Bojan Oblak, so za to, da bi vzbudili več pozornosti pri starejših, letos pripravili novo celostno podobo akcije z novim animiranim televizijskim spotom in dvema radijskima spotoma, ki se bodo predvajali na nacionalnih in lokalnih medijih. "Pešci so zagotovo med najbolj ogroženimi v cestnem prometu, saj je delež mrtvih na sto poškodovanih med najvišjimi glede na ostale udeležence v prometu oziroma je več kot dvakrat višji kot pri voznikih in kolesarjih," je poudaril. Lani je za posledicami prometnih nesreč umrlo 21 pešcev, od tega deset starejših od 54 let, 134 jih je bilo hudo poškodovanih, 560 pa lažje.

Na prehodu za pešce ustavite
Za predstavnika sektorja prometne policije na generalni policijski upravi Matjaža Leskovarja je najpomembnejša sprememba navad in obnašanj tako pešcev kot tudi voznikov, če želimo povečati varnost pešcev v cestnem prometu. Lani je delež umrlih pešcev znašal približno 15 odstotkov, zato je po njegovem mnenju pomembno, da se zavemo nevarnosti, da smo lahko že naslednji trenutek udeleženi v prometni nesreči. Prepričan je, da lahko za svojo varnost največ storimo sami.

Kaj lahko storimo sami?
Pešci:
- poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vašo vidnost (odsevne trakove, kresničke),

- upoštevajte prometne predpise,

- prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce,

- hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje,

- poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.


Vozniki:
- upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost,

- hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve,

- na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),

- izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.