Avto
94 ogledov

Le razkrito, kje poslej do vozniškega izpita

Vozniško dovoljenje Žurnal24 main
Praktično do zadnjega hipa ni bilo znano, ali se s septembrom resnično ukinja pet izpitnih centrov. Sedaj poti nazaj ni več.

S 15. septembrom prične veljati nov pravilnik o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil, ki je razburil marsikaterega prebivalca države, ki ni doma ravno v bližini enega od večjih mestnih središč, saj poleg ohranitve le še 11 izpitnih centrov tudi ukinja možnost opravljanja praktičnega dela vozniškega izpita v marsikaterem manjšem kraju. 

Še včeraj dopoldan sicer v. d. agencije za varnost v prometu (AVP) Igor Velov ni vedel, ali bodo nova pravila sploh pričela veljati, saj še ni imel potrdila z ministrstva za infrastrukturo in prostor, da je pravilnik s podpisom že zapustil ministrovo pisarno. Na ministrstvu pa so za zurnal24.si pojasnili, da je pravilnik še vedno "v podpisu v kabinetu" ministra Sama Omerzela, tega pa včeraj ni bilo v službi. Dokument naj bi sicer na podpis čakal že nekaj časa, s čimer se je pri nasprotnikih ustvaril občutek, da vse še ni izgubljeno in da obstaja možnost  za ohranitev sedanje ureditve. 

A v petek popoldan je bil na spletu objavljen najnovejši Uradni list, v njem pa tudi novi pravilnik s podpisom ministra, ki ga je Omerzel očitno "prispeval" že 20. avgusta. Pravilnik prične veljati naslednji dan, torej od 31. 8.

Kaj prinaša pravilnik?

Predvsem dve novosti. Najprej se ukinjajo samostojni izpitni centri na Ptuju, v Trbovljah, Velenju, na Jesenicah in Domžalah, ki poslej postajajo izpostave sosednjih večjih centrov, poleg tega pa v nekaterih krajih z dosedanjimi izpostavami (denimo Tolmin, Ilirska Bistrica, Ravne na Korošem, Litija, Idrija ...) ni več mogoče opravljati praktičnega dela preizkusa, temveč se bodo morali kandidati na izpitno vožnjo odpraviti v matični center.

S tem naj bi po mnenju stroke izenačili pogoje za vse kandidate, saj bo izpitna vožnja tako odslej potekala le še na trasah, kjer je mogoče voziti tudi po zahtevnejši infrastrukturi (zahtevnejša semaforizirana križišča, krožišča, avtocesta ...).

Odločitev o ukinitvi nekaterih izpostav je na drugi strani razburila predvsem kraje, kjer praktičnega izpita ne bo več mogoče opravljati, saj tam opozarjajo na precej višje potne stroške za kandidate in na dodatno centralizacijo države. Kakšni bodo nadaljnji ukrepi "upornih" občin, potem ko so pred dnevi v Ilirski Bistrici nezadovoljni občani že protestno ovirali promet, bo več znanega v prihodnjih dneh.

Kaj pravi pravilnik:

Izpitni centri po novem: Celje, Koper, Kranj, Krško, Murska Sobota, Novo mesto, Nova Gorica, Postojna, Ljubljana, Maribor, Slovenj Gradec.

Teoretični del vozniškega izpita za vse kategorije motornih vozil opravljajo kandidati za voznike motornih vozil v Celju, Trbovljah, Kopru, Kranju, Krškem, Ljubljani, Domžalah, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Novi Gorici, Postojni, Slovenj Gradcu, Velenju, Kočevju, Sežani, Črnomlju, na Jesenicah in Ptuju. Teoretični del vozniškega izpita se lahko opravlja tudi v Brežicah, Ajdovščini, Tolminu, Idriji, Ilirski Bistrici, Ormožu, Litiji in na Ravnah na Koroškem, če je elektronsko opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita omogočeno pod pogoji, določenimi v pravilniku, ki ureja opravljanje vozniških izpitov.

Še več o pravilniku TUKAJ.

Komentarjev 10
  • STF 09:15 31.avgust 2014.

    Popolnoma pravilno, vaške izpitarje z 1 križiščrem ne moreš jemati resno oz enkopravno vozniku ki je v AŠ moral pokazati veliko vec (večja mesta).To je kot bi bila matura za nekoga 2+3=5 za drugega pa celotna matematika. In ...prikaži več potem bi oba imela enako izobrazbo? Pač ni isto kajne?

  • smoljo 19:08 30.avgust 2014.

    žurnalček,ti nimaš blage veze,očitno še nisi bil na koroškem ,ker takšne neumnosti govoriš.po tvojem potem korošci ne znamo vozit al kaj?

  • Ivo 15:48 30.avgust 2014.

    Črnomelj ima se mi zdi eno semaforizirano T-križišče ;-) Toliko o tem. Na AC, ne krožišča. Brihte cestne :-)