Avto
37 ogledov

Le štiri zvezdice za električni BMW i3

BMW i3 EuroNCAP
Na najnovejših varnostnih testih neodvisne agencije EuroNCAP so preizkusili varnost in potnikov pri trkih v 11 novih vozilih.

Mala družinska avtomobila peugeot 308 in mazda3 sta prejela najvišjo oceno za varnost, pet zvezdic.

Presenetljivo slabše se je na trčenjih odrezal prvi povsem električni BMW i3, ki je prejel le štiri zvezdice za varnost. Štiri zvezdice so dobili tudi mali mercedesov kombi citan, ki je pred izboljšavami na testih v začetku leta prejel porazne tri zvezdice, fordov mali suv Ecosport in Volkswagnov potniški kombi T5. Slabše volje so lahko tudi pri Nissanu, saj je tudi njihov mali družinski note prejel le štiri zvezdice.

Novi fordov družinski enoprostorec tourneo connect se lahko hvali s petimi zvezdicami za varnost, prav tako tudi hibridni mitsubishi outlander (PHEV). Končno sta na vrsto za "crash test" test prišla tudi luksuzna maserati ghibli in infiniti Q50, oba sta prejela najvišjo oceno za varnost.

EuroNCAP | Avtor: EuroNCAP EuroNCAP

Zaščita odraslih

Pet od 11 testiranih vozil je prejelo več kot 90 odstotkov možnih točk za varnost odraslih potnikov. Najbolje med vsemi je bil ocenjen maserati ghibli, z odliko sta test opravila tudi oba forda, mazda3 in peugeot 308. Najslabši oceni sta pripadli mercedesu citan in volkswagnu T5 (oba sta dobila 79 odstotkov točk).

Zaščita otrok

Pri testiranju varnosti otrok ni nobeno vozilo prejelo vsaj 90 odstotkov točk. Mazda3 je na vrhu s 86 odstotki, nad 80 odstotkov točk so prejeli še BMW i3, ford tourneo connect, maserati ghibl, mercedes-benz citan, mitsubishi outlander in nissan note. Tudi v teh statističnih podatkih je dno zasedel VW T5, na repu je bil presenetljivo tudi peugeot 308.

Zaščita pešcev

Maserati ghibli, infiniti Q50, mazda3, peugeot 308 in mitsubishi outlander, vsi so prejeli 81 odstotkov možnih točk za zaščito pešcev. Na drugi strani je VW T5 prejel vsega 32 odstotka možnih točk, med zadnjimi tremi po prijaznosti do pešcev sta še mercedes-benz citan in BMW i3.

Pomožni varnostni sistemi

Najboljšo skupno oceno so dobil maserati ghibli (74 odstotkov točk), s 67 odstotki mu sledi infiniti Q50, mazda3 (65 odstotkov) je bila ocenjena nekoliko bolje kot peugeot 308 (64 odstotkov točk).Presenetljivo je bil najslabše ocenjen BMW i3, ki je prav tako kot ford Ecosport prejel vsega 55 odstotkov točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.