Avto
10 ogledov

Letne zamenjajte že danes

Sneg na avtu Shutterstock
Še preden se temperature spustijo pod ničlo, začnite dolivati zimsko tekočino za stekla ter preverite metlice brisalcev in obrabljenost pnevmatik. Pred zimo se odpravite k mehaniku, da preveri hladilno tekočino, akumulator in ogrevalni sistem.

"V servisnih delavnicah AMZS ob prihodu nižjih temperatur najpogosteje opažamo naslednje okvare: zamrznitev tekočine za pranje vetrobranskega stekla, odpoved akumulatorja, različne okvare na zavornem sistemu, okvare podvozja, poškodbe in obrabo metlic brisalcev,” so povedali na AMZS.

Da pa vas zimski meseci ne bodo ujeli nepripravljene, lahko marsikaj storite sami. Letni tekočini za stekla postopno dolivajte zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo. Sami lahko preverite tudi metlice brisalcev in obrabljenost pnevmatik.

Brez mehanika ne bo šlo

Ne glede na to, ali imate znanje rednega vzdrževanja avtomobila v malem prstu ali pa vam že najmanjše tehnično opravilo pod pokrovom motorja predstavlja znanstveno fantastiko, se vedno obrnite na mehanika, če 
ste v dvomih.

“Vsekakor pa strokovnjakom prepustite kontrolo hladilne tekočine, akumulatorja in ogrevalnega sistema,” svetujejo na AMZS, ki v svojih mehaničnih delavnicah strankam priporoča tudi preventivni pregled podvozja in zavornega sistema.

Lahko jih zamenjate prej

Kot so povedali na AMZS, vozniki običajno odlašamo z menjavo letnih pnevmatik z zimskimi zaradi obrabe zimskih pnevmatik pri višjih temperaturah. “V AMZS menjavo pnevamtik običajno svetujemo še pred 15. novembrom, saj se jutranje temperature že pred tem datumom običajno spustijo pod ničlo, kar še zlasti velja za višjeležeče predele,” so povedali na AMZS in dodali: “Če vozimo z višjo hitrostjo od predpisane, bo prišlo do prekomerne obrabe zimskih pnevmatik tako pri višjih kot nižjih temperaturah.”

Lopata in vreča peska

Pri opremljanju avtomobila za zimske mesece pa ne pozabite niti na lopato in manjšo vrečo peska (ne 20-kilogramsko), ki vam bo prišla prav za lažje speljevanje na poledeneli podlagi. Snežne verige imejte s seboj vedno, ko se odpravljate v višjeležeče predele oziroma na smučanje, ne glede na to, s kakšnimi pnevmatikami je opremljen avtomobil.

Komentarjev 1
  • Bozidar.Frelih 14:13 27.oktober 2012.

    No pesek vam ni treba imeti ravno v vreči. Predlagam 1,5 litrsko steklenico z širokim vratom, recimo od Fruc-a. Vanj stresete SUH pesek, sicer se vam bo pesek sprijel. Če je kriza pa se kolesa vrtijo v prazno, malce očistiš ...prikaži več z lopatko pa lepo pesek potreseš iz flaše in gre. Zelo uporabno, tudi za ženske, ker ni nobenega hudega napora pa tudi umazan nisi.