Avto
1137 ogledov

Letos opazno manj menjav akumulatorjev

Akumulator Gregor Prebil
Mežiški Tab letos po ocenah s petino manjšo realizacijo.

Po spomladanskih mesecih, ko so v družbi Tab Mežica imeli do 50-odstotni padec prodaje v aprilu, se je poslovanje podjetja počasi izboljšalo in se zadnje mesece približuje lanskim številkam. Direktor družbe Bogomir Auprih ocenjuje, da bo letos podjetje ustvarilo okoli 20 odstotkov nižjo realizacija kot lani, dobiček bo za četrtno nižji.

Z uporabo litij-železo-fosfata v akumulatorjih se ioni litija premikajo veliko h Akumulatorji na trgu v treh letih Avto Akumulatorji polni v nekaj sekundah

Glavni razlogi za upad poslovanja so povezani s posledicami epidemije novega koronavirusa. Ljudje manj kupujejo dobrine, manj se vozijo z avtomobili in vse se odraža pri poslovanju mežiške Tovarne akumulatorskih baterij (Tab), kjer izdelujejo startne in industrijske baterije.

TAB akumulator | Avtor: TAB TAB

booster Zagonski kabli Avto Zagonski kabli za bencinskega clia niso primerni tudi za dizelski SUV

Kljub zahtevnim razmeram zadovoljni

"S petino nižjo realizacija v teh negotovih časih smo kljub vsemu zadovoljni," je za STA ocenil Auprih. V zadnjih mesecih se obseg naročil povečuje, trenutno so z naročili zadovoljni, saj je zima tradicionalno čas večjega števila naročil za startne baterije. Pri industrijskih baterijah je obseg naročil trenutno nekoliko slabši, je pojasnil.

Načrti za prihodnje leto predvidevajo od pet- do desetodstotno povečanje prometa glede na letošnje leto. Če bodo te načrte uspeli doseči, pa bo to še vedno precej nižje od rezultatov leta 2019. Tab je lansko leto sklenil z 278 milijoni evrov realizacije in 21,1 milijona evrov dobička.

Električna polnilnica e-vozila Avto Najšibkejši člen so polnilni kabli

Nov posel: Litij-ionske baterije?

Letošnje leto je Tab začel s 731 zaposlenimi in nato število do julija zmanjšal na 662 zaposlenih, trenutno pa v podjetju dela 665 zaposlenih. Zaposleni v Tabu letos prejmejo 1050 evrov bruto božičnice.

Mazda6 klima klimatska naprava ogrevanje sedežev volana Avto Klima pozimi? Napaka, ki jo počnejo številni vozniki!

Že skoraj leto in pol je, odkar so v Tabu razkrili, da resno razmišljajo o možnosti, da bi se skupaj s tujimi partnerji podali v razvoj in proizvodnjo litij-ionskih baterij v Sloveniji. Razgovori o tem po Auprihovih besedah še tečejo, a so zaradi epidemije zelo upočasnjeni. "Trenutno lahko rečem, da je zadeva še živa, a je zaradi omejitev zaradi covida-19 v počasnem teku," je dejal Auprih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.