Avto
2023 ogledov

Lexus ES 300h je dobil elektronska vzvratna ogledala

Lexus ES 300h digitalna vzvratna ogledala
1/8
Lexus
Lexus gre po Audijevi poti, ki je električni e-tron opremil z digitalnimi vzvratnimi ogledali. Za doplačilo jih bo ponudil v hibridnem lexusu ES 300h.

Novica sicer velja za Evropo, kjer si bomo novost lahko v živo prvič ogledali na avtomobilskem salonu v Ženevi, saj so digitalna vzvratna ogledala na Japonskem v Lexusovo ponudbo uvrstili že z lanskim modelnim letom.

Lexus ES 300h Avto Za volanom lexusa ES, ki je sploh prvič na voljo pri nas

Lexus ES 300h digitalna vzvratna ogledala | Avtor: Lexus Lexus

Na prvi pogled provizorično

Rešitev je na prvi pogled nekoliko provizorična, saj sta kameri na pritrditvenih mestih zgolj nadomestili konvencionalni vzvratni ogledali, 5-palčna zaslona pa so konstruktorji vgradili na posebna stojala na armaturni plošči. S tem uspešno posnemajo položaj konvencionalnih ogledal, da voznik med vožnjo povsem ne umika pogleda s ceste, kar je glavna zamera Audijevi rešitvi, kjer sta zaslona vgrajena razmeroma nizko pod spodnji rob bočne šipe. V nasprotju z audijem, kjer si voznik prikaz na zaslonih prilagodi s pomočjo navideznih stikal na samem zaslonu, so pri Lexusu ohranili tradicionalni način nastavitve s stikali na vratih.

audi e-tron. električni avtomobil Zanimiva izkušnja Avto Z električnim Audijem smo se odpeljali na Vršič in nazaj

Lexus ES 300h digitalna vzvratna ogledala | Avtor: Lexus Lexus

Pripomočki za boljšo sliko in pomoč

Da bi v vseh pogojih zagotovili optimalno sliko, so kameri opremili z vrsto pripomočkov za odpravljanje vremenskih vplivov. Vgrajeni grelniki preprečujejo zamrzovanje in rosenje leč, aerodinamična oblika pa zagotavlja, da na kakovost posnetkov ne moreta vplivati niti dež in sneg. Svetlobna tipala ublažijo tudi učinek močnih žarometov ali nizkega popoldanskega sonca. Vozniki si lahko sicer po svojem okusu nastavi tudi svetilnost zaslonov.

lexus LF-30 electrified concept Prihaja letos Avto Na premieri prvega električnega Lexusa

Lexus ES 300h digitalna vzvratna ogledala | Avtor: Lexus Lexus

Ko voznik vključi smernik, se vidni kot prikaza samodejno razširi, da je bolj pregledno tudi dogajanje v mrtvem kotu, po potrebi pa lahko to funkcijo voznik vključi tudi sam, vozniku pa sistem pomaga tudi z napotki v obliki usmerjevalne grafike.

Lexus UX 300e Avto Predstavljen novi električar

Lexus ES 300h digitalna vzvratna ogledala | Avtor: Lexus Lexus

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.