Avto
17 ogledov

Limuzinski rio za 260 Slovencev

Kia rio limuzina
1/11
Gregor Prebil
Rio je od ponedeljka pri nas na prodaj tudi v podaljšani limuzinski različici, ki v primerjavi s kombilimuzino v notranjosti prinaša več prostora in za 101 liter večji prtljažnik. Po besedah uvoznika naj bi bil vsak peti prodan rio limuzinski.

Rio je v tri- in petvratni različici k nam zapeljal lani, zdaj pa se mu je pridružila še limuzinska različica, ki je prav tako delo znanega Kijinega oblikovalca Petra Schreyerja, ki se je proslavil pri uglednih nemških znamkah.

Motorna maska je na las podobna kot pri kombilimuzini, na daleč pa bo prepoznavna zaradi LED-svetilnih elementov. Podaljšan zadek zaznamujejo ozka in razpotegnjena kombinirana svetila, ki se zajedajo globoko v bok vozila. Drugače je oblikovan tudi hišni znak.

Kia rio limuzina | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Limuzina bo bližje tistim, ki cenijo več udobja za noge in glavo v notranjosti. Novinec je namreč od tri- in petvratne različice daljši za 320 milimetrov. Večji je tudi prtljažnik, ki meri 389 litrov. Notranjost je povzeta po krajših bratih, kot so stikala povzeta po videzu pilotske kabine in merilniki v obliki treh cilindrov. Za pestrost poskrbijo različni barvni odtenki, za uporabnost pa številne odlagalne površine. Vozniku je serijsko v pomoč na voljo sistem ESP, priključki za različne naprave vključno z možnostjo povezave do brezročnega telefoniranja Bluettoth, pametni ključ, električno ogrevani sedeži, ogrevan je lahko tudi volanski obroč.

Trenutno sta na izbiro dva bencinska štirivaljna agregata. Vstopni je 1,25-litrski bencinar z močjo 63 kilovatov (85 KM) in navorom 121 Nm, močnejši 1,4-litrski ima največjo moč 80 kilovatov (109 KM) in 137 Nm navora.

Kia rio | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Cene za šibkejši pogonski agregat se začnejo pri 11.290 evrih, za močnejšega je treba odšteti dodatnih tisoč evrov. Kia na ceno po ceniku dodaja joker popuste, ki lahko avto pocenijo za skupno 600 evrov. Uvoznik načrtuje, da bo letos prodal 260 limuzinskih različic ria.

Komentarjev 1
  • Rdečivrag 09:22 02.marec 2012.

    Rio sport sedan je brez dvoma najlepša limuzina v nižjem in nižjem srednjem razredu. Mislim, da bi morali pri Kii Petru Schreyerju postaviti spomenik ali pa vsaj dvigniti plačo za dva do tri plačilne razrede - če ostanemo pri slovenski ...prikaži več politični plačni retoriki. Le redkim namreč uspe izdelati iz 5-vratne karoserije lepo in elegantno limuzino. Kii je to brez dvoma uspelo. Veliki večini niti slučajno - temu primerno nizka je tudi prodaja tovrstnih limuzin. Morda bo sedaj drugače ...